Friday, 28 July 2017

Dilema adik junior senior goyang kaki


Assalamualaikum..

Dilema ini juga yang membelenggu aku di alam universiti. Masuk dewan untuk first class mesti ada dua kerisauan. Pertama, groupmates dan kedua, lecturer strict bagi markah. Selalunya minggu pertama lecturer dan mintak nama groupmates atau lecturer sendiri yang pilih. Bila lecturer pilih tu yang masalah sikit sebab selalunya tidak satu kepala (bukan satu parti.haha), nanti ada yang parti kiri ada yang parti kanan. Paling risau kalau dapat senior dalam group sebab kena ikut piramid seniority.

Pernah terjadi bila dapat senior yang seperti 'senior citizen' bilamana selalu uzur nak siapkan kerja kumpulan, selalu mengelat discussion dan mintak tiru bila quiz. Memang bernanah hati ini tak tertanggungnya rasa. Ingat lagi, ketika itu aku ditahun pertama. Kerana terlalu hormatkan senior, aku paksarela edit part dia yang ayat sah-sah plagiat, hilang space, comma, fulstop. Bila nak hantar dekat lecturer tup-tup dia nak edit the whole work. Kerana hormat, again, aku paksarela serahkan. To make this short, the result was quite dissapointed. *Sigh

Semasa tahun tiga semester dua, aku pulak terasa aura senior. Jalan sikit juniors tegur, "Assalamualikum Kak". Kembang semangkuk hidung. Tapi bila teringat balik peristiwa ngeri tahun pertama, aku insaf.. aku berjanji tak akan ikut jejak langkah senior aku dulu. Aku taknak juniors serik macam mana aku pernah rasa. Aku nak juniors rasa dilingdungi, dibimbing oleh senior. I don't make myself a leader but I create a leader. Aku akan pantau, kalau ada antara groupmate yang ada 'nur' boleh buat kerja, aku akan cakap " good ideas, akak ikut je..".." awak jadi ketua yer". Sebabnya, kadang-kadang mereka lagi kreatif and inovasi.

Bila aku paling senior, atau lecture lantik aku...I will do my very best. Aku akan plan and take note segala ideas and buat banyak kali discussions. Aku akan asingkan parts. Siapa tak buat kerja, memang akan dapat gertak, kad kuning dari aku privately or openly dalam group whatsapp. Bukan lah marah, just a kind reminder or aku akau buzz buzz poke poke dia 4 hours sebelum discussion and 3-4 days before deadline. dan selalunya cara aku berjaya! kita tak perlu takut kalau apa yang kita buat itu betul. kita tak perlu jaga hati orang kalau hati kita akan makan dalam. Aku pernah tegur senior yang mengelat buat kerja sebab aku tak akan biarkan free rider. Lepas dah submitted assignment tu jangan lupa mintak maaf semasa sendiri. Seorang leader bukanlah maksum dari melakukan kesalahan.

Again, it is subject to change... kadang-kadang bila aku jd leader, I failed to lead them to a success. Sebab aku terlalu ikukan hati mereka yang delay buat kerja, kerja last minute. Aku pulak nak kena combine the sources in the shortest time. Jadi, otak lembab berfungsi plus risau nak kejar deadline beberapa jam shj tinggal. Khilaf aku. Yes, sometimes kerja last minute memang gempak, but, it works with solo project. Kalau duo, pair, triplet ke.. memang kena kerja awal. Bila kerja awal, kita akan ada masa untuk edit, revise, hantar bagi lecturer check dulu. It works well!! Baru kerja tip top.


sekian sahaja. SEE ya




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...