Friday, 28 July 2017

Dilema adik junior senior goyang kaki


Assalamualaikum..

Dilema ini juga yang membelenggu aku di alam universiti. Masuk dewan untuk first class mesti ada dua kerisauan. Pertama, groupmates dan kedua, lecturer strict bagi markah. Selalunya minggu pertama lecturer dan mintak nama groupmates atau lecturer sendiri yang pilih. Bila lecturer pilih tu yang masalah sikit sebab selalunya tidak satu kepala (bukan satu parti.haha), nanti ada yang parti kiri ada yang parti kanan. Paling risau kalau dapat senior dalam group sebab kena ikut piramid seniority.

Pernah terjadi bila dapat senior yang seperti 'senior citizen' bilamana selalu uzur nak siapkan kerja kumpulan, selalu mengelat discussion dan mintak tiru bila quiz. Memang bernanah hati ini tak tertanggungnya rasa. Ingat lagi, ketika itu aku ditahun pertama. Kerana terlalu hormatkan senior, aku paksarela edit part dia yang ayat sah-sah plagiat, hilang space, comma, fulstop. Bila nak hantar dekat lecturer tup-tup dia nak edit the whole work. Kerana hormat, again, aku paksarela serahkan. To make this short, the result was quite dissapointed. *Sigh

Semasa tahun tiga semester dua, aku pulak terasa aura senior. Jalan sikit juniors tegur, "Assalamualikum Kak". Kembang semangkuk hidung. Tapi bila teringat balik peristiwa ngeri tahun pertama, aku insaf.. aku berjanji tak akan ikut jejak langkah senior aku dulu. Aku taknak juniors serik macam mana aku pernah rasa. Aku nak juniors rasa dilingdungi, dibimbing oleh senior. I don't make myself a leader but I create a leader. Aku akan pantau, kalau ada antara groupmate yang ada 'nur' boleh buat kerja, aku akan cakap " good ideas, akak ikut je..".." awak jadi ketua yer". Sebabnya, kadang-kadang mereka lagi kreatif and inovasi.

Bila aku paling senior, atau lecture lantik aku...I will do my very best. Aku akan plan and take note segala ideas and buat banyak kali discussions. Aku akan asingkan parts. Siapa tak buat kerja, memang akan dapat gertak, kad kuning dari aku privately or openly dalam group whatsapp. Bukan lah marah, just a kind reminder or aku akau buzz buzz poke poke dia 4 hours sebelum discussion and 3-4 days before deadline. dan selalunya cara aku berjaya! kita tak perlu takut kalau apa yang kita buat itu betul. kita tak perlu jaga hati orang kalau hati kita akan makan dalam. Aku pernah tegur senior yang mengelat buat kerja sebab aku tak akan biarkan free rider. Lepas dah submitted assignment tu jangan lupa mintak maaf semasa sendiri. Seorang leader bukanlah maksum dari melakukan kesalahan.

Again, it is subject to change... kadang-kadang bila aku jd leader, I failed to lead them to a success. Sebab aku terlalu ikukan hati mereka yang delay buat kerja, kerja last minute. Aku pulak nak kena combine the sources in the shortest time. Jadi, otak lembab berfungsi plus risau nak kejar deadline beberapa jam shj tinggal. Khilaf aku. Yes, sometimes kerja last minute memang gempak, but, it works with solo project. Kalau duo, pair, triplet ke.. memang kena kerja awal. Bila kerja awal, kita akan ada masa untuk edit, revise, hantar bagi lecturer check dulu. It works well!! Baru kerja tip top.


sekian sahaja. SEE ya




Wednesday, 5 July 2017

Graduan yang bakal graduasi: Sakit Bukan Penghalang.

Asslamualaikum..

Sudah lama tak menjengah Blog. Al-maklum sejak belajar di Taman Ilmu dan Budi tak berapa sempat nak update perkembangan.(Lagipun, bukan ada yang nak tahu -_-)

Bersyukur dapat menghabiskan 8 Semester di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam jurusan Bahasa Inggeris Linguistik dan Sastera. Sempat juga lah nak ambil study leave disebabkan masalah kesihatan dan kehilangan ahli keluarga. Banyak kali fikir nak berhenti..study leave..atau teruskan.. hilang arah sekejap.

Di penghujung semester 5, ingat lagi, masa tu short semester exam. 
I really had a bad backache, in the exam hall. 
Bayangkan keadaan tak boleh duduk lebih 20 minit dan berdri lama.

Lepas daripada itu saya berulang dari satu klinik ke satu klinik untuk dapatkan pandangan. Hampir semua "diagnosed" me sebagai sakit belakang biasa, makan ubat sapu minyak baiklah nanti. Deep in my heart, "this is not normal". Ingat lagi masa itu ditemani abang nombor 2. I continued study macam biasa. Hari-hari cal rumah tanya kabar keluarga dan tiba-tiba mak informed abang nombor 2 kemalangan tapi tak cedera dekat mana-mana. Sementara doktor di UIAM buat ujian X-ray dan hantar ke makmal tup-tup cuti semenster. Alangkan terkejutnya bila balik lihat abang terbaring di katil sebab demam tak kebah dan sakit gout. Sempat jugak masakkan untuk dia, teman makan, beli pampers sebab dia tak larat ulang alik ke toilet, dan membebel ajar pergi klinik. Keadaan dia makin terus untuk I made decision "roger" my other brother and brought him to the nearest clinic. Keadaan dia membaik bila dah jumpa doctor dan makan ubat. Rasa lega nak balik hostel semula. Bila sambung belajar selepas study week, 

I was shocked with the news yang abang dan kembali kerahmatullah kesan kemalangan. 
My last moment with him .. 
salam tangan beliau sebelum bertolak ke KL. 
Saya anggap dia macam pengganti seorang ayah. Bila dia tak ada macam sebelah sayap saya patah.



Reda dengan pemergian abang, saya 'cuti sendiri" untuk pastikan mak okay. Rasa nak berhenti belajar pun ada masa itu sebab terlalu risau dengan mak. Still, I went back to KL few days later. Hampir dua bulan berpura-pura yang diri dalam keadaan baik dan reda. Hinggalah saya ambil sesi kaunseling beberapa kali atas sebab nak dapat markah dari lecturer. Habis segala yang terbuku dihati saya luahkan. Saya dapat khidmat nasihat dari kaunselor untuk sakit saya dan perassan kehilangan. Dalam takut-takut dengan doktor, jarum, bau hospital, aku beranikan diri jumpa doktor di Klinik UIAM dan mohon surat referral ke doktor pakar Orthopedic. Di situ barulah aku tahu penyakit aku sebenar. Saya dah reda dengan segala kemungkinan. Doktor ada nasihatkan supaya ambil study leave dan fokus dengan rawatan. Walaupun sakit cepat dikenalpasti, ia mungkin menjadi serius dan boleh hilang deria kaki kiri (Assudahh!). 


Tapi benda yang orang laranglah lagi saya nak buat.
 I said "doctor, saya nak teruskan belajar.. help me" and he said,."Okay...but if something happen, immediately go to the nearest hospital".  

Doktor sarankan aku jangan skip makan ubat, datang sesi fisioterapi, jangan buat aktiviti berat dan follow up every three to six months. Balik rumah saya just bagi tahu mak yang saya kena makan ubat dan fisio..tak sentuh langsung pasal ambil cuti. Dalam bilik aku fikir masak-masak dan saya tekad nak habiskan belajar June 2017 jugak biarpun saya kena merangkak atau berkerusi roda! lagipun UIAM memang ada fasiliti untuk orang kurang upaya atau hilang upaya sementara. Semester 6 bermula... saya ambil credit hour 15 sahaja dan berhenti aktiviti lasak. Classmates macam pelik bila saya kehulu hilir bawak cusion dan jalan perlahan macam orang baru habis pantang. Ada cusion, buku nota dan 2 batang pen je dlm beg galas belakang since doctor advised "jangan angkat berat, jaga posisi badan".  Badan memang cepat letih dan sakit-sakit. Lagi penat bila kena managed antara kelas, group discussions, assignments dan sesi fisioterapi di Selayang. Tak ada lecturers yang tahu so mereka treated as usual. I started doing my assignment ahead of time. Assignment buat sikit-sikit disebabkan tak boleh duduk terlalu lama. Mostly siapkan assignments sambil baring.  Allah saja yang tahu betapa saya ingin habis belajar dan sihat semula. Hampir setiap malam merintih agar diberikan kesihatan yang baik Oleh-nya dan reda dengan pemergian abang kandung yang telah dianggap pengganti seorang ayah. Sesi fisio diteruskan di semester 7 dan berhenti di semester 8. 


But, unfortunately baru-baru ini doctor Ortho suruh attend another few sessions with physiotherapist. Sempat jugaklah ikut saranan beliau tapi physiotherapist Kajang tamatkan sesi pertama disebabkan saya akan balik ke kampung halaman lepas tamat belajar. Agak rumit nak diceritakan..senang cerita saya tak pergi sesi fisio dah. Ingat diri dah sihat, tapi lepas raya kaki kiri dan belakang mula sakit-sakit semula. Mungkin terlalu penat.. think positive. 


Not a big deal as compared to other people. Saya hanyalah orang biasa dengan kisah biasa-biasa. Here I am, berjaya habiskan degree seperti yang di idamkan. Tunggu nak naik stage je lagi ni. InsyaAllah. 


Di sini saya nak ucapkan terima kasih dengan doktor di klinik UIAM Gombak,
 Doctor Ortho Hoshas, physiotherapists Selayang dan Kajang. 
Tak lupa juga dekat mak, adik beradik dan anak sedara yang sentiasa ada untuk menolong. 





Thursday, 15 June 2017

JeongSeon Rail Bike

What is so special about this Jeongseon Rail Bike?🆙
This a new type of leisure sport that adjoins biking along a railway and fresh natures. A promising scenic view, it suits for a family outing, 'friendzone' hang out place and date place for couples!💑👯👫
The rail bike starts in Gujeol-ri Station and ends in Auraji Station with a clear view of nature along the way. Nearby, there is a café named “A Grasshopper’s Dream” as it shaped for some desserts, drinks, and snacks. No worries such thing as tiresome as YOU can ride a train on YOUR way back for Free. You might have to make a reservation as the place becomes influx with locals and tourists! Don’t miss out this opportunity while you are in S.Korea!!
Passion.Connected
© WOW! 2018 PyeongChang! Supporters Malaysia ðŸ‡²ðŸ‡¾.Fiza

Sunday, 28 May 2017

Jumunjin Breakwater, Gangeung. Olympic Winter Game 2018




Those who watched GOBLIN (Korean Drama) instantly knew this place. This seaside beach witnessed Goblin and his bride had a heart-to-heart conversation. They quarreled and reconciled here.💑 This seaside beach locates in Gangneung, which becomes insanely famous because of the drama location and its historical background. Jumunjin Breakwater was actually built long ago to protect the coastline from the effect of erosion and longshore drift. Presently, it becomes the attractive place for tourism and sightseeing.
Those who plans to visit the place may use Gangneung Express Bus Terminal and Jumunjin Express Bus Terminal to reach the destination🚍🚍🚍. Those who plans to overnight may book some of the hotel room at the EZ Hotel, Hotel Jin, Jumunjin Hotel or Bliss Pension.
Gangneung will become one of the hosts for Olympic and Paralympic Winter Game 2018. Don’t miss the chance to join the awesomeness of the festive. ⛷️🏌️🏂🚴🏇🏆
Passion.Connected
© WOW! 2018 PyeongChang! Supporters Malaysia🇲🇾.Fiza
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...