Tuesday, 17 September 2013

Taman Ilmu dan Budi (the garden of knowledge and virtue)

Assalamualaikum w.b.t

Bersyukur kehadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnia-Nya, Aku diberi kesempatan utk menyambung degree di UIAM

Yeah, now I'm officially an undergraduate of IIUM. Pelbagai cerita suka dan duka saya telah lalui untuk menjejakkan kaki ke universiti ini. Mungkin tidak sesukar rakan-rakan saya yang lain tetapi masih memberi satu 'cerita' dalam kehidupan saya. Oke, lupakan kisah silam dan mulakan episode baru dalam perjuanganku...

Hari Pertama- mixed feeling, sedih, risau, gembira pun ada. Selepas mendaftar di mahallah, bermulalah Taaruf week (TAWE)  atau di luar sana lebih akur dengan istilah orentasi pelajar baru. Namapun orentasikan, aktiviti yang ditentukan memang padat dan memenatkan. At first, memang rasa nak marah dengan committees tapi bila fikir-fikir balik, memang itulah waktu dan kesempatan yang diberikan. Lagi pun TAWE kami singkat, mungkin sebab itu terkejar-kejar sikit. Aktiviti banyak diadakan di masjid SHAS UIAM dan bangunan CAC. Bila dalam CAC, kami disajikan dengan pelbagai talk and briefing. Bermula dari ucapan deputy Rector of IIUM, Prof,Datuk Dr. Mizan Hitam. Humble orangnya dan informasi yang diberikan sangat bertepatan dengan masalah dan resolusi pelajar baru. Kemudian, ada juga briefing dari SLEU, Counseling Unit, Student Unit of Finance division, AMAD, CCAC and etc. Saya nak highlightkan di sini dengan talk yang diberikan oleh Alumni UIAM yang menyebabkan saya rasa berbangga menjadi salah seorang graduasi UIAM. Berdirinya bekas-bekas graduasi UIAM yang telah mendapat pencapaian cemerlang dalam hidup telah memberikan saya impian untuk menjadi seperti mereka. Tak sabarnya!

 Detik yang ditunggu-tunggu, kami di raikan di Bai'ah ceremony. Ianya event yang sangat penting, tiada event tersebut maka tidak lenkap lah TAWE kami. Waktu ini, semua VVIP UIAM berjalan masuk dengan gahnya di karpet merah. Terima kasih kepada Rector UIAM, Prof. Dato' Sri Dr. Zaleha Kamaruddin kerana telah merasmikan majlis Bai'ah kami. Saya rasa bersemangat apabila melihat kaum wanita juga mampu mencapai tahap tertinggi dalam hidup.

Hari-hari berikutnya- Tamat saja TAWE, terus kami sibuk dengan urusan add/drop (tambah/gugur) subjek. Memang penat! berkejar ke sana kemari. Belum lagi cerita tentang tak jumpa jalan dan sesat. Naik turun tangga kemudian beratur. Ianya memang pengalaman yang memenatkan! Jika di CFS IIUM dulu, students diberikan study plan dan ada advisor yang siap-siap key in nama kita dalam group. Tapi di UIAM Gombak ni, pandai-pandai lar bawak diri! Study plan disediakan tapi sendiri fikir nak ambik section mana, course apa nak ambil untuk first sem dan second sem. Masa ni lah kita memerlukan senior-senior yang tahu serba sedikit routine and procedure add/drop session.



Nothing to say dah, meh layan pictures saya dan rakan-rakan pulaks :D



Q: Satu jerk?!
A: Cukup lar menceritakan segalanya.. hihii



Blogger sambilan,
fiejah

-TO BE CONTINUED-







  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...