Friday, 31 May 2013

Ulasan dan komen buku bertajuk MARIA (pergelutan tiga penjuru Islam-Ateis-Kristian)

Assalamualaikum..

Adakah anda telah membaca novel sastera Islam 'MARIA'???

Bagi yang baru sahaja tahu, 'MARIA' adalah sebuah novel sastera Islam hasil garapan dari penulis tekemuka Turki, Emine@Aminah Uzqan Syenlikoghu. Buku asal telah ditulis dalam bahasa beliau. Bagaimanapun, Buku terjemahan beliau boleh terdapat di mana-mana kedai buku berdekatan di Malaysia.

Maria adalah major karakter dalam buku ini. Maria adalah gadis Jerman. Jerman pada ketika itu sedang meningkat membangun. Maria berada dalam dilema apabila ibunya adalah fanatik mazhab Katolik manakala bapanya dan adiknya Bill pula tidak tergolong dalam mana-mana agama (Ateis). Malah bapanya begitu kuat mempertahankan fahaman liberal dalam aspek kehidupan. Bapanya telah menjadi agen meluaskan fahaman Ateis ke kebanyakkan negara termasuklah Egypt dan Turki. Pertemuannya dengan seorang pemuda dari Mesir telah membuka episod baru dalam usaha beliau mencari Tuhan. Berdebatan beliau bersama pemuda Mesir yang bernama Abdul Wahab telah memberi persepsi baru terhadap Agama Islam. Maria adalah katolik dan mestilah mempercayai kewujudan tuhan Jesus dan trinity (son, father and spirit), namun hujah Abdul Wahab tentang kewujudan Allah yang Esa telah merunsingkan beliau. Sebagai wanita moden, mestilah beliau rasa tercabar dengan setiap hujah yang dilontarkan Abdul wahab mengenai Tuhan. Setelah lama perkenalan beliau bersama pemuda Mesir, beliau mulai jatuh hati kepada budi perkerti lelaki Muslim. Malahan dia mulai meminati cara hidup orang Islam dan mula berusaha mengenal Allah. Dalam pencarian beliau mengenai Agama, beliau mengenal beberapa lagi karekter.

Dalam buku ini juga telah dijelaskan beberapa persepsi dalam kitab New Testament Bible yang bertentangan dengan dalil-dalil al-Quran yang boleh dijadikan rujukan pembaca. Selain itu, persoalan lain yang timbul dalam buku ini dapat membuka mata kita mengenai strategi Ateis dalam usaha menyesatkan umat. mereka memperkenalkan budaya baru yang bertentangan dengan budaya asal sesuatu negara. sebagai contoh, Ateis memanipulasikan fahaman rakyat Turki dengan sogokan pakaian seksi dan pertandingan ratu cantik. Terdapat juga kisah seorang paderi Katolik yang pada mulanya berdebat tentang kesempurnaan bible dibanding dengan al-Quran. Bagaimanapun Paderi tersebut mendapat petunjuk Tufiq dan Hidayah dan akhirnya memeluk Islam.

Dalam buku ini kita dapat lihat bagaimana Islam itu sebenarnya indah dan sempurna berbanding dari agama-agama lain. Islam itu tebina atas teras Tauhid kepada Allah. Belum pasti setiap muslim itu Islam tapi Islam adalah agama yang lengkap. Agama Islam Tidak ketinggalan zaman mahupun kolot malahan Islam itu sebenarnya memenuhi semua sudut kehidupan dan sesuai sepanjang zaman.

Sedar ataupun tidak dunia sekarang telah disogok dengan kemewahan dunia. Orang ramai berduyun mengikuti gaya hidup moden yang terpesong dari aqidah. Manusia sekarang lebih mengejar kebahagiaan di dunia dan melupakan persiapan menuju alam akhirat yang lebih abadi.

Difahamkan, kisah yang terdapat dalam buku ini adalah dari kisah benar. Bagaimanapun kesahihannya saya belum pasti kerana hanya sempat membaca buku terjemahan dan susah mencari alternatif lain. Untuk mengetahui lebih lanjut, anda disarankan membeli buku tersebut. :D

Pengisian cuti semester

Assalamualaikum semua :)

Sudah 2 minggu aku bercuti. Tak sabar rasanya nak menjadi mahasiswi di IIUM Gombak. 2 tahun aku menunggu untuk ini semua terjadi. Selama aku menjadi pelajar asasi CFS IIUM, aku banyak belajar untuk cekal dan sentiasa bersedia dalam pelbagai situasi. Aku tak tahu keadaan universiti lain, tapi sistem pelajaran pelajar asasi di UIA memang sangat mencabar emosi dan fizikal. Kalau kita tak tabah dan kuat, dengan mudah kita boleh berputus asa. Aku dah melalui itu semua dan aku bersedia untuk yang lebih mencabar..InsyaAllah.

Sepanjang cuti ini, aku banyak menghabiskan masa di rumah kakak menjaga anak saudara. Kalau ikutkan, mereka ini sebaya sahaja dengan aku tapi title "makcik" itu lebih simbolik untuk mereka patut dangan aku. kerja aku mudah, just hantar jemput anak sedara pergi kelas tuition di ABIM. Ada jugak cabarannya bila aku kena drive AVANZA ke sana. Situasi cemas berlaku dan aku dah ceritakan di entry sebelum ini. Selain itu, kerja-kerja rumah kami kongsi bersama. Setakat ini the situation is under control.hehe


Ada jugak waktunya aku berasa bosan. Entahlah tapi aku sudah kurang menonton televisyen. Mungkin aku dah terbiasa dengan bersekitaran hostel aku dulu. Nasib baik ada Diyana, kawan baik anak sedara aku tuh, dia banyak bagi aku pinjam novel-novel Islamic hasil nurkilan daripada Fatima Syarha dan suami, Hilal Asyraf dan penulis-penulis terkemuka samada dalam ataupun luar Negara. Terbaru aku baru sahaja habis membaca sebuah buku klasik dari penulis Turki yang bertajuk 'MARIA'. aneh juga bila aku sejak akhir-akhir ini gemar sungguh mengasing diri dengan membaca buku-buku Ilmiah. Tipu lah kalau aku tak baca langsung novel cinta. Ada juga tapi tak sekerap dulu. Mungkin usia aku yang dah genap 20 tahun jadi aku lebih menumpukan kepada kualiti penulisan sesebuah buku itu.






ready?

Sidang pembaca yang dimuliakan..

bila sebut saja pasal EXAM pasti seram sejuk kan? Semua pasti komen Belum READY..Huhu
Everyone told that.. (sarcastic)
yeah, it's happening to me now! owh, what I'm gonna do?
I kind of regret, I shouldn't take my lecturer advice seriously. Taking MUET alone in stranger place is supposedly a nightmare! If not, I can go for my holiday to Hongkong this June-Sept.yupp, upset...

This is my fate, maybe there is something good hidden..Allah knows better~ 

Anyhow, I should focus myself. At least I should have Level 3 and above. Thus, I must start preparing myself with many kind of stuff such as buy the book, practice and doa moga Allah permudahkan..hihii. 







Wednesday, 29 May 2013

Pengalaman di hon kereta

Assalamualaikum..

Entry kali ini nak meluahkan ketidakpuasan hati dihon bertalu-talu. Alkisahnya pagi tadi aku nak hantar lah my niece tuition dekat ABIM. Kononnya nak nak cepat ikotlah highway. Aku nih baru sahaja seminggu dapat lesen selepas memegang 2 tahun lesen P. So, aku lebih prefer guna lane kiri,sebab memang aku akan masuk kesimpang kiri. Tapi tahu-tahu jer lah keadaan pagi macam mana dengan penunggang motosikal bergerak seiring. Ada satu moto nih aku perasan dah memang dia nak pintas keta aku, ambik jer laa. Tapi aku tak puas hati selepas memintas boleh pulak ada hampir-hampir dengan bahagian depan keta aku. Kan aku dah terkejut, stereng kete terus ke kiri sikit! boleh pulak dia baru sedar sebab dia sedang membaca mesej!!! aku nih malas nak guna hon sebabnya aku tahu rasa selepas dihon. tapi ini memang salah penunggang tuh!!

Next issue, tepat jam 1340 waktu Malaysia, aku nih dihon bertalu-talu oleh kenderaan belakang aku. Tak silap HILUX. Eh, hello..aku dah bagi signal nak tukar lane awal-awal dan mmg aku dah make sure ada jarak antara keta aku dengan keta belakang dan kanan. Tapinya, dia tetap hon sebab dia nak memecut. Aku pon nak pintas lori yang rosak kat depan jer pun pastu aku ambik lah balik lane kiri. Cuba la bersabar sikit.. Itu lah sikap pemandu Malaysia, bab nak tekan hon mmg mereka suka.

Tak dinafikan memang dulu aku memandu dlm keadaan bahaya. Tapi itu dulu..waktu lesen L. Sekarang aku dah mahir tapi still pelekat P masih utuh dicermin AVANZA aku tuhh, saja taknak cabut. Kadang-kadang aku rasa mereka diskriminasi dengan pemandu P. mereka rasa susah kalau kena follow dari belakang kereta berpelakat P nihh. aku jer ke rasa macam tuh??

Apa-apa pun pengalaman hari ni mengajar aku terus yakin. Sesetengah orang dah takut nak pandu bila kerap kali di hon. Aku tidak! cuma aku down dengan pandangan famili aku terhadap kesalahan yang bukan aku perbuat. 

#kesian Fifah tadah telinga dengar bebelan aku...sorry dear.



Dear driver, please respect others too. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...