Thursday, 28 February 2013

We are the torchbearers of the Ummah

Assalamualaikum...

Apa habaq semua?? (macam ad orang baca jerr)

Entry kali ni lambat diupdate berikutan jadual class yg padat dan assignment yang MAMPAT.
Mimpi ngeri baru saja pergi..shuh shuh..!!!!

For the first time dalam hayat kami berlima (saya, Syahida, Nisrin, Ana, Yana) menyertai Ibadah Camp anjuran Leadership and Training department. Memang tak disangka-sangka kami dapat join dan dapat kenal ramai rakan-rakan baru (perlu mention ke??). Kerja yang kami lakukan tak sesusah mana, just prepare supaya semuanya berjalan dengan lancar dan bangun awal pagi. Memang tak sangka juga aku dilantik (Yana undi nama saya)  menjadi Setiausah. Alamak, waktu itu, memang tak tahu apa nak buat, apa peranan dan hari kejadian saya nak buat apa..tidur dekat bilik?? tolong biro-biro lain??? atau duduk saja-saja??? seriously memang konfius. Yang pasti kerja kena buat, I Must do something. tak kira laa kerja setiausaha just buat report selepas hari kejadian.




Jeng jeng.. beria jerr nak upload gambar!!!!


Barisan-barisan students dari pelbagai bidang. 
sah-sah depa ni brilliant..haha

kerja berkumpulan

leader memerhatikan kerja-kerja

Foreigner pon ada wow!!

ramai yang menonton

perbincangan


sesi presentation
Oke, habis utk peserta-peserta..meh kita jelajah muka-muka baru dari pelbagai biro


ready for work! 

muka-muka fresh..

1....2...3..CLICK!

tidak ketinggalan...


kejap! ada yang tertinggal tak ea??? hmmm..barisan muslimin tak ada...


macam tak nak masuk pulak..puas dah upload, tak mboh!!
we are really had fun together!! report pon sudah dihantar. Alhamdulillah....








Monday, 18 February 2013

AkU mAsiH BerNafaS



Ya AllaH, aKu BersYukuR KeHadratMu KeRaNa MasiH MeMberI AkU KeSemPatan NikMat HiDup....

SeMalaM, TepaT Jam 8:35 TiBa-TibA KelUar PeRcIkaN ApI DaRi PLuG, hAbis SemUa Rakan BiLik TerKeJut daN 'freeze'. kaMi DaLam KeTakUtan DaN TerKejUt.  ALhaMduliLlah, BoX utaMa sHot TeruS, SatU LeveL maHallaH AisYah GeLaP seKeJap. RaSa BerSalaH jUgaK, tapi MuJuR ShOt, KaLau TaK MahU TeRBaKaR BiLik. TaK TaHU MaNa SiLapNya, TiBa-TiBa boleH TerBakaR PlUg TUhh. MunGKin TaK CukUp VoLtaN. TAk KiSaH laH aPa PunCanYa, JaNji SeMua sElaMat DaN TiaAda yanG cEdeRa. ALhamDuliLLah....

Nak teNgoK KeSan DarI TeRBakarnYa Plug???



ADa TanDa KeHiTamaN diSiTu~

KePaDa PeMBaCa YanG TeLah MeMbacA EnTry Ini, BeRWasPaDaLaH DeNGaN APa JuA EleCtriCaL ITeM. KaLaU TakNaK JaDI sePeRti Ini:


KeSaN KeHitaMaN BerPunCa daRi PerCikaN aPi YanG KeLuaR DarI DaLam. SeKaraNg saYa MasiH meNunGGu TecHniciaN UntUk rePaiR aPa-aPa yaNg PatuT. SaYa MaNa arIf daLam BaB-BaB MeMbaiki Ni..huhuu 




ALLaH Itu MaHa PeNgasIh, KadaNg-KaDanG KiTa SaHaJa YaNg AlpA DengaN NikmaT dUnia. APa KaTa SElePas Ini KiTa AmaLkan Doa-doA piLiHaN SePerTi:

Bacalah doa pendek dibawah ini dengan harapan Allah melindungi kita :-
من نَزَلَ مَنْزِلا ثُمَّ قال " أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّاتِ من شَرِّ ما خَلَقَ" لم يَضُرَّهُ شَيْءٌ حتى يَرْتَحِلَ من مَنْزِلِهِ ذلك



Ertinya : sesiapa yang keluar dari rumah dan membaca doa " Aku berlindung dengan kalimah Allah yang sempurna dari segala kejahatan makhluk" maka dia tidak dimudaratkan oleh sesuatu apa pun sehinggalah dia kembali ke rumahnya semula."

credits: SINI



Ma'a salamah :D



Friday, 15 February 2013

TaNgGuNg SeNdiRi

Salam Jumaat Semua..

Enty kali ni nak show off sikit about my assignment yang bertimbun. Tu laa ekau, raya sakan lagi time cuti haritu, Cina raya ekau pon sibuk nak beraya. Kan sekarang kena marathon siapkan assignment. Lupa dah ke azam nak dapat pointer ter-Chantekk untuk final year ni?? Opps, final year Asasi je baru pon.

Mana nak kejar ke library cari bahan untuk siapkan assignment Basic Method Research plus nak lawan kemalasan. Serious malas nak masuk library sebab tak suka environment yang suram+kelam. Kelas Poetry pulak nak kena buat analysis short story 'I stand here Ironing' yang sah-sah memang payah nak faham bahasa berbunga non native language I. Banyak kali ulang baca pon masih kabur-kabur asap lagi. Three days after, ada pulak Quiz subjek Linguistic. Nasib baik cuma cover chapter 1 tapi jangan dibuat main soalan-soalan dari my lecturer, jangan biar pisang berbuah dua kali.

The funny thing is, kerja tu semua ada yang lectures dah bagi last week lagi before CNY. Disebabkan habit suka tangguh-tangguh kerja, jadi makin banyak lah. Jangan bawak sampai degree perangai tak senonoh tu sudaa ><


Mood rajin datang sekejap, perginya lama. Nampak gayanya kena sambung esok saja homework tu. Otak sudah tidak dapat berfungsi dengan laju. Minta direhatkan.huhuu



Dalam kesibukan menyiapkan assignment, sempat lagi saya jelajah blog Dena Bahrin http://denakamarulbahrin.blogspot.com/. hehee.. Saja nak cari tahu perubahan sebelum dan sesudah bergelar isteri. Dan senang cakap saya takut nak lalui macam apa yang Dena lalui. As i'm officially 20 soon, baru saja nak habis Asasi.( Kesian ekau Fizah~) Story life pon lebih kurang sama saja. Persoalannya, adakah hidup i pon akan ber-ending macam gitu??? Mental breakdown kejap. 

So, dengan assignment yang sedia banyak ini pun sudah menyesakkan mata dan fikiran, better i put aside my personal problem. Tak kuasa nak melayan~ 







"sudah cukup-cukup sudah, cukup sampai disini saja.."



Wednesday, 13 February 2013

birthday Adriana

Alhamdulillah.. Birthday party berjalan dengan jayanya... Hari yang meriah dengan kedatangan anak buah dan anak jiran depan, belakang rumah.. Actually, dengan bilangan ahli keluarga je sudah meriuhkan suasana. [the more the merrier] hehee

Masak-memasak, itu kerja orang dewasa..saya masih kecik :) Kerja saya mengawasi kanak-kanak dan bab hidang menghidang. Nampak senang tapi bab jaga budak tu kena guna kudrat dan tenaga. Almaklum, baby bobot dah pandai berjalan, active nya toksah nak cakap. Terkenang waktu baby bobott masih kecik dan cumil cumil, banyak menangis dan bergantung pada susu formula saja.. kesian baby bobot. Tapi kasih sayang kami tak berbelah bagi, macam mana kami sayang yang lain, macam itu jugak kami sayang dia...

Talk about birthday girl Adriana, my anak buah yang ke berapa entah. Nana sambut birthday yang ke-10. Mama dia dah bagi advance hadiah kasut roda. Cantikk gilaaa! saya teringin nak satu...(serius, saya macam budak). 




Okeh, sorry jika disini agak terOverr, my birthday yg ke 10 tahun, eh, silap, my anak buah punya..haha
Mak sedara terOver excited tengok kek princess yang cumil ni. saya dah tak berpeluang nak kek macam ni walau hati meronta-ronta Nak Nak Nak!!!!!! haha


Party tu sepatutnya jam 3 petang, Alhamdulillah jam 4 baru mula, Huh! Yaya dan Atif anak jiran belakang dan Adibah anak jiran depan rumah datang. jadi makin ramai peserta permainan cari gula dalam tepung dan music chair. game cari gula dalam tepung ada sedikit konflik, terpaksa alihkan meja ping pong dan bila mula jer birthday girl kita majuk sebab comot muka.. Alahai, comelnya! 

Dalam jam 5.30 datang lagi sedara dekat bawak anak kecik-kecik. Makin bertambah meriah! Boleh jadi tadika dan saya cikgunya..heheee.. Thanks to kakak Amalina sebab uruskan atur cara game dan pemberian hadiah. Hadiah untuk saya mana???????

Ada sedikit lari dari landasan, game belon air tak menjadi kerana semua terlalu excited nak baling belon air tu. belom sempat bahagi kumpulan suma dah pegang belon air dan Balingg!!! basah lecun semua..hahaha
Untuk Acara lawan main ping pong ada yang incharge. tahu-tahu game mula dan esoknya beri hadiah.. Sdehh, sebab takdak siapa berani lawan dengan saya yang terror ni, Sangatt!

Waktu malamnya pulak, kami geng-geng remaja lawan main carom (beginikah eja?). main dengan amateur memang sayalah juara tapi pabila big brother bobot mari saja, suma dia kaut.. haiss.!!

Esok petangnya pulak kami semua ingin membuang lemak yang ada.. kami bermain bermacam game start dari ping pong, badminton, bola beracun hingga takraw..huh, sengal satu badan~ Kawan selalu berkata kepada saya "Untung laa mempunyai anak buah sebaya, boleh share bermacam perkara".. Yes, itu memang tak dapat dinafikan "Saya bersyukur kerana dilahirkan lambat.." :)


Akhirul Kalam, Hargai orang-orang sekeliling kita :D





"Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do" 

Saturday, 9 February 2013

My Dearly Friends and I

For the semester 3 in cfs... memories with my room-mates cannot be counted.. we shared the same feeling, interest and a small room... It's already 1 and a half year I stayed with the same room-mates but in the end. there are just us left. It's okay when we got to know other room-mates member. "Yang patah tumbuh, yang hilang berganti".. Aina, Mira and Syira pergi dulu main campus. Takpe, nanti kita jumpa lagi Insyaallah..




okay, let see what we got last two week break :D

Behind the scene, sesampai saja kami ke stesen KTM kajang, cik Ili datang menjemput. Terima kasih kepada beliau. kemudian, kami singgah kejap 'cool blog' Metropoint...





Malamnya pula, aku drive lagi bawak pergi tempat yang sama.. 
kali ini lama sikit nak berfoya-foya..hehee



Keesokkannya, kami bertolak pulang ke kampung halaman ku.. Ini first time Nis, Yana dan Ana datang ke teratak usang ku.. 





Foto di bawah adalah foto kami bermesraan sebelum bertolak pulang..














Beberapa hari kemudian, all of sudden, kami kebosanan cuti hujung minggu tak kemana-mana. Jadi kami keluar ke Mid Valley.. tak sangka pulak ada dekorasi sempena CNY..hihiii






me with Jr






p/s: malam sudaa.. tak sempat nak edit apa-apa..Bersambung

"Hari ini kami masih bersama berkat dari-Mu, moga persahabatan yang terbina menjadi jambatan untuk makin dekat kepada-Mu Ya Rabb.."

segmen

Nak Sertai boleh  TEMBAK SINI


Hear I come my dear friend :D

Your supporter is ready nak tembak you.. ececehh. <3 td="">




Segmen: Jadikan Follower Overload

nak sertai Klik SINI



pre-Birthday Nana




Taraaaa!!! simple je picture profile page jemputan utk birthday party my little niece..Simple je sempat buat sebab majlis tu esok dan nak kena update dekat fb nya malam ni jugak.. memang kelam kabut. 

Orang-orang yang dijemput pon  tak ramai.. buat kecil-kecilan aja..close-party..
Plan awal nak buat makan-makan sikit
dan beberapa permainan.. Tengok laa esok macam mana :D

Untung laa my niece tu, tarikh birthday jatuh pada public holiday, so semua family members sure cuti.. Jadi kami nak ambik kesempatan ini nak berkumpul bersama, beramah mesra.

my other nephew siap beli pistul air rm16 sebab nak main tembak-tembak.. But, dia ja yang ada pistul air tu..Macam mana tu???

Ada pula seorang family member ter-xcident motor. Dengar khabar ada luka-luka kecil dan hilang ingatan sikit. Alhamdulillah cuma jadi pesakit luar dan hari ini dah dibernarkan pulang.
so, adakah dia akan join party ini??


Harap sangat ahli keluarga dapat beri kerjasama dalam menjayakan party ni...

May Allah bless you always.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...