Tuesday, 26 November 2013

hampir fade up..

Assslamualaikum..


Fuhh, susah betul nak cari masa melayan blog.. Assignment melambak setinggi menara Eiffel.

Nothing to say, just wanna tell about my bike. Dah tak handsome mr.red ego aku..Mana taknya, dua kali jatuh bersama aku, aku calar dia pon calar.. but then nothing serious, calar bawah tak jelas nampak. Seminggu lepas tuh, makin teruk mr.red ego aku cedera.. Entah siapa punya kerja. It's morning, when i want to get ready, "wait!, what happen to him??" Handle tercabut, side mirror longgar.. Pelik bin ajaib betul, aku simpan molek dalam garaj tapi sebegini teruk jadinya.. Paling aku fade up bila tengok kesan calar! bengkak hati aku.. adess..


that's all.. BYE

Tuesday, 5 November 2013

Poetry- I wandered lonely as a cloud

I Wandered Lonely as a Cloud

BY WILLIAM WORDSWORTH
I wandered lonely as a cloud
That floats on high o'er vales and hills,
When all at once I saw a crowd,
A host, of golden daffodils;
Beside the lake, beneath the trees,
Fluttering and dancing in the breeze.

Continuous as the stars that shine
And twinkle on the milky way,
They stretched in never-ending line
Along the margin of a bay:
Ten thousand saw I at a glance,
Tossing their heads in sprightly dance.

The waves beside them danced; but they
Out-did the sparkling waves in glee:
A poet could not but be gay,
In such a jocund company:
I gazed—and gazed—but little thought
What wealth the show to me had brought:

For oft, when on my couch I lie
In vacant or in pensive mood,
They flash upon that inward eye
Which is the bliss of solitude;
And then my heart with pleasure fills,
And dances with the daffodils.

Wednesday, 23 October 2013

Waiting For My MR.EGO aka MR.RED

Assalamualaikum w.b.t


Perghh, berhabuk dah blog sy! bila check akhir update adalah 17 Sept yg lepas..eh Hello, sekarang dah 23 Oct... Kemana menghilang??

Oke, alasan pertama, sy bz sebagai belajar baru..yer laa First sem macam-macam nak kena adapt.then, alasan kedua, takdek cerita menarik sebab hidup sy pergi kelas, balik kelas, pergi kelas, balik dan tidur! Takdek kelainan langsung! sy pon boring...

Now, I'm here, for a while..pastu menghilang lagi..kahkah

Detik yang Dinantikan.. I got my mr. Ego! finally, yeah! senyum melebar jer dah nih..kihkih
Lama punya pilih, akhirnya sy pilih YAMAHA EGO LC.. it's much expensive compared to ego S. However, its smart bebe! boleh simpan helmet, takdek lah aku berat menjinjit helmet ke hulu ke hilir.. Andai ciK Nabilah melihat entry ini..SILAKAN JEALOUS!! haha
I choose the red one...actually i hate red but since there is nothing much bright than red, so I choose it! Senang gerak malam, suma boleh nampak THE RED One..SILA BERHENTI! kahkah.. 

Thanks to my beloved brother and his daughter.. harini macam datin duduk dibelakang dan arah nak kemana.. :D

Well, nnt bila dah dapat..i will update the picture..

Btw, Raya Haji dah lepaskan.. Alhamdulillah sy dapat pulang dan beraya bersama keluarga.. Mid term break pon sekali dengan cuti raya haji, sebab tu sy dapat seminggu cuti.. Universiti lain start lebih awal.. Most of the time, i just sitting in my room when others are visiting relatives on Raya day..Boleh pulak demam time raya?! dah seminggu lebih selsema dan takdek tanda-tanda nak baik. Ubat dah telan berpuluh-puluh biji, hampir jd ketagih dah nih! OPPss! akibatnya, orang lain makan rendang, sy makan pills! X(

pesanan IKHLAS dari penulis blog:
HATI-HATI DI JALAN RAYA


Tuesday, 17 September 2013

Taman Ilmu dan Budi (the garden of knowledge and virtue)

Assalamualaikum w.b.t

Bersyukur kehadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnia-Nya, Aku diberi kesempatan utk menyambung degree di UIAM

Yeah, now I'm officially an undergraduate of IIUM. Pelbagai cerita suka dan duka saya telah lalui untuk menjejakkan kaki ke universiti ini. Mungkin tidak sesukar rakan-rakan saya yang lain tetapi masih memberi satu 'cerita' dalam kehidupan saya. Oke, lupakan kisah silam dan mulakan episode baru dalam perjuanganku...

Hari Pertama- mixed feeling, sedih, risau, gembira pun ada. Selepas mendaftar di mahallah, bermulalah Taaruf week (TAWE)  atau di luar sana lebih akur dengan istilah orentasi pelajar baru. Namapun orentasikan, aktiviti yang ditentukan memang padat dan memenatkan. At first, memang rasa nak marah dengan committees tapi bila fikir-fikir balik, memang itulah waktu dan kesempatan yang diberikan. Lagi pun TAWE kami singkat, mungkin sebab itu terkejar-kejar sikit. Aktiviti banyak diadakan di masjid SHAS UIAM dan bangunan CAC. Bila dalam CAC, kami disajikan dengan pelbagai talk and briefing. Bermula dari ucapan deputy Rector of IIUM, Prof,Datuk Dr. Mizan Hitam. Humble orangnya dan informasi yang diberikan sangat bertepatan dengan masalah dan resolusi pelajar baru. Kemudian, ada juga briefing dari SLEU, Counseling Unit, Student Unit of Finance division, AMAD, CCAC and etc. Saya nak highlightkan di sini dengan talk yang diberikan oleh Alumni UIAM yang menyebabkan saya rasa berbangga menjadi salah seorang graduasi UIAM. Berdirinya bekas-bekas graduasi UIAM yang telah mendapat pencapaian cemerlang dalam hidup telah memberikan saya impian untuk menjadi seperti mereka. Tak sabarnya!

 Detik yang ditunggu-tunggu, kami di raikan di Bai'ah ceremony. Ianya event yang sangat penting, tiada event tersebut maka tidak lenkap lah TAWE kami. Waktu ini, semua VVIP UIAM berjalan masuk dengan gahnya di karpet merah. Terima kasih kepada Rector UIAM, Prof. Dato' Sri Dr. Zaleha Kamaruddin kerana telah merasmikan majlis Bai'ah kami. Saya rasa bersemangat apabila melihat kaum wanita juga mampu mencapai tahap tertinggi dalam hidup.

Hari-hari berikutnya- Tamat saja TAWE, terus kami sibuk dengan urusan add/drop (tambah/gugur) subjek. Memang penat! berkejar ke sana kemari. Belum lagi cerita tentang tak jumpa jalan dan sesat. Naik turun tangga kemudian beratur. Ianya memang pengalaman yang memenatkan! Jika di CFS IIUM dulu, students diberikan study plan dan ada advisor yang siap-siap key in nama kita dalam group. Tapi di UIAM Gombak ni, pandai-pandai lar bawak diri! Study plan disediakan tapi sendiri fikir nak ambik section mana, course apa nak ambil untuk first sem dan second sem. Masa ni lah kita memerlukan senior-senior yang tahu serba sedikit routine and procedure add/drop session.



Nothing to say dah, meh layan pictures saya dan rakan-rakan pulaks :D



Q: Satu jerk?!
A: Cukup lar menceritakan segalanya.. hihii



Blogger sambilan,
fiejah

-TO BE CONTINUED-







  

Tuesday, 27 August 2013

Sihir, Ilmu hitam, Ilmu salah, Perbuatan Syirik.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang...

Sudah lebih 5 bulan (atau lebih) aku tidak mengepost enty. Bukan menghilang, tapi sibuk dengan urusan Dunia dan akhirat. Hendak-Hendak pulak di bulan Syawal ini, banyak jemputan rumah terbuka (OPEN HOUSE) sanak saudara dan rakan-rakan. Tak terkejar rasanya..

Dalam kesibukan Open house, aku dikejutkan dengan satu berita yang selama ini aku tidak percaya. Semalam, keluarga aku mengambil keputusan untuk membawa aku berjumpa seorang ustadz yang mengubati orang cara Islam. Dia ini bukan bomoh atau dukun. Dia hanya manusia biasa yang mempunyai kelebihan menghafaz al-Quran yang mengamalkannya untuk tujuan perubatan cara Islam. 

Semasa di rumahnya, ada lebih kurang 2 orang lagi berserta keluarga sedang menunggu turn untuk berjumpannya. Aku adalah yang terakhir pada malam itu. Astaghfirullah... Ustadz tu scan dan jelas memang aku terkena sihir. Sihir itu memang ditujukan untuk aku. Siapa lah yang berhasad dengki dengan aku ini?? WaAllahu Alam... Ada senda gurau Ustadz itu menjelaskan ada orang yang sukakan aku tapi aku menolak dan dia fade up lalu ingin menyusahkan hidup aku. Mungkin sebab wa Asbab sebaliknya dan Allah itu Maha Mengetahui. Aku tidak ingin memperpanjangkan masalah yang sedia ada, lalu Ustadz itu dengan segera mencabut segala apa yang ada padaku. Aku takkan tahu siapa dalangnya. Cukuplah aku sihat dan boleh kembali ke rutin asalku. Alhamdulillah.. aku dapat tidur lena dan lebih rajin beribadat kepada-Nya. Sesungguhnya Allah telah menolongku melalui Ustadz itu.

tanda awal terkena sikir atau ilmu hitam:
- mimpi jatuh dari tempat tinggi
- mimpi bermain kanak-kanak
- mimpi binatang buas dan haiwan berbisa
- terdengar seakan guli jatuh atas syiling
- lemah badan (teruk pada waktu Asar-Isyak)
- dll

Selain terkena sihir, aku juga menghidap sakit angin, sakit kepala dan resdung yang teruk. Maka aku perlu sekali lagi berjumpa Ustadz untuk mengubatinya. Kalau sakit aku ini dirujuk ke hospital, mau menelan belanja yang tinggi tapi hasilnya belum pasti aku sembuh. Aku perlu ikhtiar mencari alternatif yang tak sakit. Tak perlu sebarang suntikan dan ubatan, cukup sakadar air yang telah dibacakan ayat-ayat Al-Quran.


Aku selalu teringat pada satu pesanan. Jangan kita berdendam kerana dendam itu takkan pernah habis, dendam itu memenatkan, dan dendam itu hanya menambahkan dosa. Memaafkan itu lebih manis....

Sabda Rasulullah (SAW)
SABAR ITU DINILAI PADA AWALNYA UJIAN..
[Hadith Riwayat Bukhari.]

Sabar itu dinilai pada awalnya ujian. Adanya ujian, menunjukkan Allah masih menyayangi kita. Bagaimana pula kita?
Saat ditimpa ujian, adakah kita mengingati-Nya atau melupakan-Nya??
tepuk dada, tanya IMAN..


Thursday, 13 June 2013

Putrajaya as the place to visit in Malaysia.

Hi there,

It's cold morning in Malaysia. I am interested to show you (the reader) about my country and its beautiful places. What can i say is i am proud to say as a Malaysian. The county is calm and peace. I feel bless to be born here.

         Malaysia is famous with "Malaysia truly Asia". throughout the year, Malaysia is highlighted to be the most visited place. Somehow, there a people are not know this yet and i hope when he visits my blog, he would definitely know what it is and has kind of interest to visit and stay here. 

 If you are one of the tourist and traveler, choose this country for your next destination to visit. Where you come from is doesn't a matter. You are welcome here! :D



            As for now, I would recommend about Putrajaya and its distinction. Its locates in Kuala Lumpur, Malaysia. The most spectacular place there is Masjid Putrajaya ( Putra Mosque). Everyone can enter this mosque but in certain time and condition. Next is The prime minister's office at Perdana Putra. Well, Putrajaya also have a list of bridges, public building and monuments and major highways. Putrajaya is home to the world's largest roundabout with a diameter of 3.5 km. (2.7 miles). Once you enter, you would feel that you're in other country of Malaysia with its beautiful and large place. 

Another place in Putrajaya is the place you can have sightseeing the scenery. You also can do many activity start from picnic, walking, cycling, boating, cruising until kayaking at taman botani, wetland park or at taman ekuestrian. 

In addition, many people will wait until the night to overlook the beautiful sightseeing view of lights from the putrajaya lake. 


Putra Mosque





Alamanda Mall


The most important to know is how to get in:
Retrieved from here

By plane

The nearest airport is Kuala Lumpur International Airport. A coupon or metered budget taxi to or from KLIA will take 30 minutes and cost around RM60. Alternatively, you can take the KLIA Transit from the airport to Putrajaya station and transfer to a taxi.

By train

For public transport the fastest choice is the KLIA Transit connecting Kuala Lumpur's Sentral train station to its airport, which stops halfway in between at Putrajaya. Trains run every 30 minutes, take 20 minutes and the list price is RM 9.50 one-way. Putrajaya tour return tickets are no longer available.
Note: KLIA Ekspres services which is a special service route of KLIA Transit do not stop at Putrajaya. But normal KLIA Transit trains stops at Putrajaya.

One can Board a Rapid KL Bus from Putrajaya Sentral to KLSentral. Its the easiest way to reach Kuala Lumpur City from Putra Jaya

By taxi

Coupon taxis from Kuala Lumpur's KL Sentral cost a fixed RM45, but otherwise you'll have to try out your bargaining skills - figure on RM40-50, and expect to pay more at night.


By bus

Bus service is provided from 6:30AM until 10PM to and from Cyberjaya, Putrajaya, Serdang commuter station, Sinar Kota and Pasar Seni LRT station in Kuala Lumpur. The bus fare for one-way is around RM 3.50 and takes about 30 minutes-one hour, depends on the traffic flow. Usually, on non-working days the time the buses take to arrive at Putrajaya will be much faster, but the frequency of the buses will be accordingly reduced.
The new Express network by Rapid KL at KL Sentral to Putrajaya with only RM 5 for an unlimited daily pass.
All public buses from Kuala Lumpur to Putrajaya drop and pick up passengers from the bus terminal beside the train station (Putrajaya Sentral), which is at least 5 km from the core district.
Shuttle buses to/from KL are provided by some hotels for guests, such as Shangri-la.

You expect to know how to get around:
Retrieved from here

Public transportation within Putrajaya is woefully inadequate, as distances are long and you need wheels to get around. Occasional Nadiputra buses putter about from the train station at random times in random directions. These buses charge a flat fare of 50 sen. Your best bet is probably to enquire at KLIA or KL Sentral about organized tours. There are also public two-hour tours at 11.30 AM and 3 PM on Saturday and Sunday only, departing from the information centre at Selera Putra adjacent to the Putra Mosque, that charge only a token RM 1 for the bus.

[edit]By taxi

Coupon taxis from the Transit station charge RM8-10 to most points in Putrajaya. Other taxis are limited and it's best to book by phone at +60-3-5512-2266. Other taxi hotlines include: Putrajaya Cyberjaya Radio Taxi at +60 03 8888 4000, which operates 24hours. The meter starts ticking from RM4, but many cabbies are reluctant to use theirs. Chartering starts from RM30/hour, negotiable downwards.


By monorail

Construction of the Putrajaya Monorail has been halted until the occupancy of the Core District becomes higher.

You do not have to worry about where to sleep. There are many place such as hotel to stay overnight. You can stay at cyberview lodge and Resort, equatorial bangi-putrajaya, marriott putrajaya, palm garden hotel, Shangri-La putrajaya.



Sources:




Friday, 31 May 2013

Ulasan dan komen buku bertajuk MARIA (pergelutan tiga penjuru Islam-Ateis-Kristian)

Assalamualaikum..

Adakah anda telah membaca novel sastera Islam 'MARIA'???

Bagi yang baru sahaja tahu, 'MARIA' adalah sebuah novel sastera Islam hasil garapan dari penulis tekemuka Turki, Emine@Aminah Uzqan Syenlikoghu. Buku asal telah ditulis dalam bahasa beliau. Bagaimanapun, Buku terjemahan beliau boleh terdapat di mana-mana kedai buku berdekatan di Malaysia.

Maria adalah major karakter dalam buku ini. Maria adalah gadis Jerman. Jerman pada ketika itu sedang meningkat membangun. Maria berada dalam dilema apabila ibunya adalah fanatik mazhab Katolik manakala bapanya dan adiknya Bill pula tidak tergolong dalam mana-mana agama (Ateis). Malah bapanya begitu kuat mempertahankan fahaman liberal dalam aspek kehidupan. Bapanya telah menjadi agen meluaskan fahaman Ateis ke kebanyakkan negara termasuklah Egypt dan Turki. Pertemuannya dengan seorang pemuda dari Mesir telah membuka episod baru dalam usaha beliau mencari Tuhan. Berdebatan beliau bersama pemuda Mesir yang bernama Abdul Wahab telah memberi persepsi baru terhadap Agama Islam. Maria adalah katolik dan mestilah mempercayai kewujudan tuhan Jesus dan trinity (son, father and spirit), namun hujah Abdul Wahab tentang kewujudan Allah yang Esa telah merunsingkan beliau. Sebagai wanita moden, mestilah beliau rasa tercabar dengan setiap hujah yang dilontarkan Abdul wahab mengenai Tuhan. Setelah lama perkenalan beliau bersama pemuda Mesir, beliau mulai jatuh hati kepada budi perkerti lelaki Muslim. Malahan dia mulai meminati cara hidup orang Islam dan mula berusaha mengenal Allah. Dalam pencarian beliau mengenai Agama, beliau mengenal beberapa lagi karekter.

Dalam buku ini juga telah dijelaskan beberapa persepsi dalam kitab New Testament Bible yang bertentangan dengan dalil-dalil al-Quran yang boleh dijadikan rujukan pembaca. Selain itu, persoalan lain yang timbul dalam buku ini dapat membuka mata kita mengenai strategi Ateis dalam usaha menyesatkan umat. mereka memperkenalkan budaya baru yang bertentangan dengan budaya asal sesuatu negara. sebagai contoh, Ateis memanipulasikan fahaman rakyat Turki dengan sogokan pakaian seksi dan pertandingan ratu cantik. Terdapat juga kisah seorang paderi Katolik yang pada mulanya berdebat tentang kesempurnaan bible dibanding dengan al-Quran. Bagaimanapun Paderi tersebut mendapat petunjuk Tufiq dan Hidayah dan akhirnya memeluk Islam.

Dalam buku ini kita dapat lihat bagaimana Islam itu sebenarnya indah dan sempurna berbanding dari agama-agama lain. Islam itu tebina atas teras Tauhid kepada Allah. Belum pasti setiap muslim itu Islam tapi Islam adalah agama yang lengkap. Agama Islam Tidak ketinggalan zaman mahupun kolot malahan Islam itu sebenarnya memenuhi semua sudut kehidupan dan sesuai sepanjang zaman.

Sedar ataupun tidak dunia sekarang telah disogok dengan kemewahan dunia. Orang ramai berduyun mengikuti gaya hidup moden yang terpesong dari aqidah. Manusia sekarang lebih mengejar kebahagiaan di dunia dan melupakan persiapan menuju alam akhirat yang lebih abadi.

Difahamkan, kisah yang terdapat dalam buku ini adalah dari kisah benar. Bagaimanapun kesahihannya saya belum pasti kerana hanya sempat membaca buku terjemahan dan susah mencari alternatif lain. Untuk mengetahui lebih lanjut, anda disarankan membeli buku tersebut. :D

Pengisian cuti semester

Assalamualaikum semua :)

Sudah 2 minggu aku bercuti. Tak sabar rasanya nak menjadi mahasiswi di IIUM Gombak. 2 tahun aku menunggu untuk ini semua terjadi. Selama aku menjadi pelajar asasi CFS IIUM, aku banyak belajar untuk cekal dan sentiasa bersedia dalam pelbagai situasi. Aku tak tahu keadaan universiti lain, tapi sistem pelajaran pelajar asasi di UIA memang sangat mencabar emosi dan fizikal. Kalau kita tak tabah dan kuat, dengan mudah kita boleh berputus asa. Aku dah melalui itu semua dan aku bersedia untuk yang lebih mencabar..InsyaAllah.

Sepanjang cuti ini, aku banyak menghabiskan masa di rumah kakak menjaga anak saudara. Kalau ikutkan, mereka ini sebaya sahaja dengan aku tapi title "makcik" itu lebih simbolik untuk mereka patut dangan aku. kerja aku mudah, just hantar jemput anak sedara pergi kelas tuition di ABIM. Ada jugak cabarannya bila aku kena drive AVANZA ke sana. Situasi cemas berlaku dan aku dah ceritakan di entry sebelum ini. Selain itu, kerja-kerja rumah kami kongsi bersama. Setakat ini the situation is under control.hehe


Ada jugak waktunya aku berasa bosan. Entahlah tapi aku sudah kurang menonton televisyen. Mungkin aku dah terbiasa dengan bersekitaran hostel aku dulu. Nasib baik ada Diyana, kawan baik anak sedara aku tuh, dia banyak bagi aku pinjam novel-novel Islamic hasil nurkilan daripada Fatima Syarha dan suami, Hilal Asyraf dan penulis-penulis terkemuka samada dalam ataupun luar Negara. Terbaru aku baru sahaja habis membaca sebuah buku klasik dari penulis Turki yang bertajuk 'MARIA'. aneh juga bila aku sejak akhir-akhir ini gemar sungguh mengasing diri dengan membaca buku-buku Ilmiah. Tipu lah kalau aku tak baca langsung novel cinta. Ada juga tapi tak sekerap dulu. Mungkin usia aku yang dah genap 20 tahun jadi aku lebih menumpukan kepada kualiti penulisan sesebuah buku itu.






ready?

Sidang pembaca yang dimuliakan..

bila sebut saja pasal EXAM pasti seram sejuk kan? Semua pasti komen Belum READY..Huhu
Everyone told that.. (sarcastic)
yeah, it's happening to me now! owh, what I'm gonna do?
I kind of regret, I shouldn't take my lecturer advice seriously. Taking MUET alone in stranger place is supposedly a nightmare! If not, I can go for my holiday to Hongkong this June-Sept.yupp, upset...

This is my fate, maybe there is something good hidden..Allah knows better~ 

Anyhow, I should focus myself. At least I should have Level 3 and above. Thus, I must start preparing myself with many kind of stuff such as buy the book, practice and doa moga Allah permudahkan..hihii. 







Wednesday, 29 May 2013

Pengalaman di hon kereta

Assalamualaikum..

Entry kali ini nak meluahkan ketidakpuasan hati dihon bertalu-talu. Alkisahnya pagi tadi aku nak hantar lah my niece tuition dekat ABIM. Kononnya nak nak cepat ikotlah highway. Aku nih baru sahaja seminggu dapat lesen selepas memegang 2 tahun lesen P. So, aku lebih prefer guna lane kiri,sebab memang aku akan masuk kesimpang kiri. Tapi tahu-tahu jer lah keadaan pagi macam mana dengan penunggang motosikal bergerak seiring. Ada satu moto nih aku perasan dah memang dia nak pintas keta aku, ambik jer laa. Tapi aku tak puas hati selepas memintas boleh pulak ada hampir-hampir dengan bahagian depan keta aku. Kan aku dah terkejut, stereng kete terus ke kiri sikit! boleh pulak dia baru sedar sebab dia sedang membaca mesej!!! aku nih malas nak guna hon sebabnya aku tahu rasa selepas dihon. tapi ini memang salah penunggang tuh!!

Next issue, tepat jam 1340 waktu Malaysia, aku nih dihon bertalu-talu oleh kenderaan belakang aku. Tak silap HILUX. Eh, hello..aku dah bagi signal nak tukar lane awal-awal dan mmg aku dah make sure ada jarak antara keta aku dengan keta belakang dan kanan. Tapinya, dia tetap hon sebab dia nak memecut. Aku pon nak pintas lori yang rosak kat depan jer pun pastu aku ambik lah balik lane kiri. Cuba la bersabar sikit.. Itu lah sikap pemandu Malaysia, bab nak tekan hon mmg mereka suka.

Tak dinafikan memang dulu aku memandu dlm keadaan bahaya. Tapi itu dulu..waktu lesen L. Sekarang aku dah mahir tapi still pelekat P masih utuh dicermin AVANZA aku tuhh, saja taknak cabut. Kadang-kadang aku rasa mereka diskriminasi dengan pemandu P. mereka rasa susah kalau kena follow dari belakang kereta berpelakat P nihh. aku jer ke rasa macam tuh??

Apa-apa pun pengalaman hari ni mengajar aku terus yakin. Sesetengah orang dah takut nak pandu bila kerap kali di hon. Aku tidak! cuma aku down dengan pandangan famili aku terhadap kesalahan yang bukan aku perbuat. 

#kesian Fifah tadah telinga dengar bebelan aku...sorry dear.



Dear driver, please respect others too. 

Friday, 19 April 2013

pusat penjagaan kanak-kanak Damansara

Assalamualaikum.....

Wahh, beruntung bila dapat join class trip..walau pun penat, saya masih merajinkan diri nak update blog.. (itupon kalau org baca) *smile





apakah???
anda berkerjaya?
anak masih kecil?
tiada masa?
ingin melatih anak anda fasih berbahasa?? (eng, malay, arabic)

Inilah nursery yang saya nak cerita nih... oke, entry ini ditujukan kepada para ibu bapa. If ada yang berminat nak hantar anak2 anda ke pusat penjagaan, boleh lah search dan cari alamat ini:

hr@thetreehouseplayschool.com

Address:
B3A-2-1 Level 1 Jalan Teknologi PJU 2/1B
Signature Park Kota Damansara
Petaling Jaya - 47810
Selangor
Contact:
The Centre Director
Email:


nak tahu lebih lanjut boleh  klick: http://www.thetreehouseplayschool.com/
ingin memohon pekerjaan boleh klik:  hr@thetreehouseplayschool.com


Seriously tempat ini cukup pakej untuk anak-anak anda!! actually nak cerita detail, tapi kena tunggu sehingga projek group siap dan baru lah akan diupdate semula. setakat nih semua pengalaman 'harus' dirahsiakan.

Thursday, 18 April 2013

cfs iium----> SMAC13









Assalamualaikum w.b.t.. lama sudah tak update entry di ruangan blog. Al maklum busy teramat, mengalahkan PM jerr dah rasanya.

Baru-baru ini CFS IIUM telah mengadakan SMAC13 yg bertemakan "today we are athletes tomorrow we are Islamic Warriors"


Acara ini memang wajib diadakan dan ramai yang terlibat. Termasuk lah hamba Allah ini. Walaupun sibuk dengan assignment, masih 'terpaksa' menyempatkan diri untuk turun padang bagi memeriahkan acara. 

Malu jugak rasa hati, tebal jugak muka ni hah waktu bersorak. Kami kan cheers untuk pasukan BENCOM students. Keriuhan kami jelas terdengar sekitar court. Opps, kami hanya bersorak ketika sisters bertanding sahaja. Kalau brothers tu kami just claps...(walau dlm hati menjerit kegeraman) hihiii

Sedikit mendukacitakan apabila pasukan kami tidak menang. Dengan jumlah ahli kami yang sedikit, tambahan lagi brothers cuma minority memang menjadi faktor kumpulan kami terancam. Thanks a lot brothers yang sudi melibatkan diri. Kalah menang adat bertanding. Yang penting ada semangat pasukan! yeah!


sebahagian gambar telah diupdate..sebahagian lagi biarlah kekal dalam simpanan saya. :D
































kenapa semua gambar brothers?? 
hehe.. ada jer gambar sisters tapi macam kurang appropriate pulak nak uploads.. 
okeh, tunggu close ceremony nanti akan diupdate contingent yang mana menang..haha
Go, supporters!!! 



Wednesday, 10 April 2013

segmen: saya mahu review blog korang






mcm best!!! :D

the waking

The Waking
Theodore Roethke  (1953)

I woke to sleep, and take my waking slow.
I feel my fate in what I cannot fear.
I learn by going where I have to go.

We think by feeling. What is there to know?
I hear my being dance from ear to ear.
I wake to sleep, and take my waking slow.

Of those so close beside me, which are you?
God bless the Ground! I shall walk softly there,
and learn by going where I have to go.

Light takes the Tree; but who can tell us how?
The lowly worm climbs up a winding stair;
I wake to sleep, and take my waking slow.
Great Nature has another thing to do
To you and me; so take the lively air,
And, lovely, learn by going where to go.
This shaking keeps me steady. I should know.
What falls away is always. And is near.
I wake to sleep, and take my waking slow.
I learn by going where I have to go.



P/s: another piece of poem. :D 


Tuesday, 9 April 2013

Poem: "A beautiful woman without a mercy"

John Keats (1795–1821).  The Poetical Works of John Keats.  1884.
55. La Belle Dame Sans Merci
Ballad
I.

O WHAT can ail thee, knight-at-arms,
  Alone and palely loitering?
The sedge has wither’d from the lake,
  And no birds sing.
II.

O what can ail thee, knight-at-arms!
        5
  So haggard and so woe-begone?
The squirrel’s granary is full,
  And the harvest’s done.
III.

I see a lily on thy brow
  With anguish moist and fever dew,        10
And on thy cheeks a fading rose
  Fast withereth too.
IV.

I met a lady in the meads,
  Full beautiful—a faery’s child,
Her hair was long, her foot was light,        15
  And her eyes were wild.
V.

I made a garland for her head,
  And bracelets too, and fragrant zone;
She look’d at me as she did love,
  And made sweet moan.        20
VI.

I set her on my pacing steed,
  And nothing else saw all day long,
For sidelong would she bend, and sing
  A faery’s song.
VII.

She found me roots of relish sweet,
        25
  And honey wild, and manna dew,
And sure in language strange she said—
  “I love thee true.”
VIII.

She took me to her elfin grot,
  And there she wept, and sigh’d fill sore,        30
And there I shut her wild wild eyes
  With kisses four.
IX.

And there she lulled me asleep,
  And there I dream’d—Ah! woe betide!
The latest dream I ever dream’d        35
  On the cold hill’s side.
X.

I saw pale kings and princes too,
  Pale warriors, death-pale were they all;
They cried—“La Belle Dame sans Merci
  Hath thee in thrall!”        40
XI.

I saw their starved lips in the gloam,
  With horrid warning gaped wide,
And I awoke and found me here,
  On the cold hill’s side.
XII.

And this is why I sojourn here,
        45
  Alone and palely loitering,
Though the sedge is wither’d from the lake,
  And no birds sing.




Comment: what do you aspect on this poem? with a glance, i thought it told about the woman, i mean a romantic poem.. but after a long discussion with my lecturer, she said it was about a war.. a woman is a war.. a woman(war) seduce people with the victory and glamorous... kind of different from the one i searched... well, you will know better when you read this! :)

Monday, 8 April 2013

mY 20th biRthDaY

Syukur kehadrat Allah.s.w.t...


Happy birthday to ME, happy birthday to Me...again! happy birthday to ma... (tepuk sikit!) haha



Tepat pada hari Rabu bersamaan 3 April yg lalu, maka genaplah umur saya yang ke-20...Wahh, dah menginjak ke angka dua..MashaAllah, cepatnya masa berlalu. I thought I just anak hingusan but indeed I am a lady now! Anak dara mak saya... :)


Tak ada kek secret recipe.. main redah beli kek coklat rm7 dekat pasar malam PJ. cukup lah nak memenuhi syarat potong kek. Tiada hadiah istimewa juga dari keluarga. Mungkin mereka anggap saya dah besar kott!! but, seriously i need something as a memory~~ orang tak tiap-tiap hari sambut birthday tau..hmm..ok fine....sedih sorang !

Happy that my mum still remember my day..because almost everyday tiap kali telefon "mak, jangan lupa tarikh keramat 3 April tau".. and guess what, my mum ups sikit my pocket money bulan nih..Yeah, Alhamdulillah...

Happy belated to my twin Nurul Anasuha. She also celebrates her 20th birthday..Glad to know who has the same birthdate.. macam dah jodoh kami pon teman sebilik..semoga Allah tunaikan impian dia mendapat balasan "surat taaruf" dari insan bernama Amin (nama singkatan). Dia begitu mengharapkan balasan 'cinta' sedangkan saya pula sebaliknya.


betul lar orang kata, bila anak dara sunti nih cepat sahaja org nak petik..main copp. Belum habis belajar kot! maaf laa kepada yang telah tawar hati dengan saya, andai penolakan saya agak extreme. Maka fahamilah saya masih bergelar seorang mahasiswi yang masih jauh perjalan hidupnya. Tipu lar kalau saya tak pernah sayang. Namun ini adalah jalan yang terbaik for both of us. Andai juga dalam beberapa tahun lagi jodoh kita masih diperkuat dan sekiranya kita masih 'single' maka tak mungkin akan saya tolak...tapi awak kenalah 'ngorat' saya dulu, taknak lah main orang tengah macam sekarang nih... hehee.. kawan saya semua cakap awk tak serious pun, betul ke??? saya pon acah-acah lah buat tak serius..saya nak tengok effort awk dulu barulah berhasil..haha

'Segmen bloglist setahun by Arni'

Saturday, 6 April 2013

a test from HIM



Aku banyak menangis, mengapa haru aku kehilangan ayah diusiaku 4 tahun, aku menangis andai Allah mengambil ibu dari aku, aku menangis bila  sahabatku meninggalkan aku dengan perkerjaan yang menimbun..

berkali-kali aku merasa lemah tidak berdaya. aku menangis dan terus menagis hingga tiada lagi titisan yang membasahi pipiku. aku menjerit macari semangat yang masih berbaki. aku tidak menyedari....



Aku lupa, aku alpa..Allah itu Maha Mengetahui..setiap ujian yang Dia turunkan itu adalah untuk mengajar aku menjadi kuat dan selalu dekat dengan-Nya.

nak BurgeR, please~~




krook,krookk~~ perut dah keroncong macam-macam bunyi..eih, jam 1 pagi kot lapar ni... apeker hal mengidam pagi hari ni =,=



mengidam yang minggu lepas pon belum tertunai..aduh, susahnya nak dapat makan mee kari yang sedap macam dekat merrybrown... 


sekarang, jam 1 pagi mengidam nak makan burger pulaks..salah kucing tuh lahh tayang pict geget burger dekat facebook!!


macam mana lah kalau aku preggy nanti??? maunya juling mata en.suami ~~ hahaha







Maera Ismail Giveaway 2013

1st Giveaway by Nabihah Ahmad

Monday, 1 April 2013

Enjoyable place in Malaysia: A GreAt WeEkeNd aT tiMes SqUaRe

Assalamualaikum w.b.t

Proud to be a Malaysian. The visitor/tourist that looking a great place for shopping and playing games would  interest to read till the end. I would briefly explain my journey based on my own experience. You are most welcome to have a look!!!


Thank to Allah for grant me such a beautiful day. I have a great + Fantastic weekend with my room mates! We  decide to have a thrilling games and such we choose TIMES SQUARE -----> Theme Park!!

~We have plan for 2 weeks beforehand and many of people agreed to join us (including the Brothers). But there is a twist and only 7 sisters left! we definitely would not change the Plan..


How can we go there???
- NOT much I know but the place located at a strategic place where the bus/taxi/monorail are there. You can choose either one or two  public transport and the driver can speak in English! it easier for the traveller/tourist.

The cost??
- Nothing I can do about it. It depend on the journey, does it takes long or in short period. 


Theme Park at Times Square.
The cost is different for each game packages.

- The gigantic indoor theme park, measuring 133,000 square feet, offers thrilling rides and activities for your family and friends. Berjaya Times Square Theme Park is located at level  5 & 7, Berjaya Times Square Kuala Lumpur - Malaysia’s largest inner-city shopping-cum leisure mall.




CLICK HERE  for further information.




Yes, we arrived safely. The fees only RM38 (with MyKad)!! it costs cheaper than the one I've tried before (overseas). Oh, yeah, we having difficulty to choose the games!

-Do not worries of lost you money/property. You can booked a locker to put your items there! 

I can't explain the attraction of the place but there's a website of this CLICK HERE INDOOR theme park information




Some picture captured :P




have some fun with the car. My friend just look so adorable!! 




For those who likes Challenge. You can choose to play this. It's call Space attack!
You like hanging yourself and would have difficulty to breath normally. You also would feel like felt from a building/mountain!




Driving no need a lisence! you can also bump people's car! Robo Car.



No jokes!!!

Don't miss the roller coaster! The roller coaster can make you flying!! Moreover, you can screaming any time you want without being called a crazy. You are not the only one who screaming. haha


Any games for childdren?
Yes, definitely! the kids would also experience the same but it rather more enjoyable. I also envy with the kids game! its much beautiful and colourful decoration..hehee





Looking for foods and drinks???
Again, The theme park is located in the building and there are many kind of restaurant would fit with your appetite.
Warning: do not takes a heavy food before you start the game. The games is totally can make you dizzy.

> McDonald
>Subway
>Dubu Dubu
>Shabu Shabu
>Food Court
>Medan Selera
>Nando's
>Sushi King
>Hot & Roll
>Buskin Robbin
>Cool Blog
>etc.


For Muslim, You don't have to worry about where you can perform the prayer. The Musolla is located in the building. (forgot which level). The musolla is divided with gender.




  A satisfaction day only YOU can get here! You can either shopping or playing games OR both. I choose both thus I spent a day at there! :D


AWESOME!!!!





Thursday, 21 March 2013

SpM aGaiN !!!




I'm gone for a while, remain silent..There's nothing to share actually.. 
Again, i'm so busy with the assignments given!!!

Alhamdulillah..

No joke, my 3 nieces just had their SPM result today!! congrats Girl!!! Even you got cukup-cukup makan.. but somehow bersyukur laa on what you've got. The result crucial thing and you fail doing good, but doesn't mean this is the end. In fact, this is just the beginning my dears'!


Girls, please don't choose to be with me coz i know you all would not be as patient as i am! Go, find another university. You all are good enough to explore other world that much beautiful. Fly my butterflies!! 


I know their result from their grandmother which is my mother. Well, I contacted them, but no one answered it! You girls doing what I've done before..hahaha!!


And i am very sure you would not dare to updates Facebook or twitter or even whatsApp!! OR you hiding yourself?! That what i already been through..hehee


Sorry for not being there to accompany you in the crucial time. I'm also in my hardest time. I cried till shed of tears. We're in the same boat today...let it be a secret!! shhh...(wait, why i change topic??)grrr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...