Wednesday, 27 June 2012

2nd year first sem

Salam..

Resah gelisah datang bertandang lagi.... sudah masuk 2 minggu aku start sem baru sebagai senior! SENIOR! listen guys, saya bukan berlagak apatah lagi mencari publisiti... tapi saya sedar yang saya menggalas tanggungjawab besar manjaga reputasi senior.. yer lah, adik2 mesti tengok gaya sister-sister lepas itu diaorang tiru.. kalau benda baik Alhamdulillah..kalau benda jahat, Nauzubillah!


Syukur atas nikmat yang diberi.. suka sangat bila tahu dapat tinggal se sem dalam Mahallah Aisyah level 1.. tak payah dah susah payah mendaki tangga macam gunung tahan! haha . Erm.. tapi agak berserabut pada awalnya bila dapat tahu tinggal bersama 6 lagi roomate lain.. bermakna tambah sorang dari sem lepas... memang tak tahu nak letak mana barang-barang..semua jadi tunggang langgang! tapi Allah Maha Adil... kawan-kawan yang bernama Nisrin, Syahida, Aina,Yana, Mira dan Shahira dah jadi 'penyeri' hidup aku sepanjang berada dekat CFS ni.. ^___^ kami share barang, buat lawak sama-sama bagi hilang boring..haha.. Macam kanak-kanak rebena!! So far so good.. not fight at all! :P

Thursday, 14 June 2012

tidak menjamah nasi selama berhari-hari

Macam apa dah badan aku sekarang, rasa lemah semacam jerr.. keinginan tu ada tapi perut taknak menerima.. rasa meloya jerr tengok makanan.. tambahan pulak sakit kesan dari rawatan braces..
Ini tak lain tak bukan sebab tak sedap hati.. aku memang, selera kena pangkah terus bila rasa kecewa..


Ahad dah start new sem.. sepatutnya aku happy tapi sebaliknya.. Yer lahh sapa yang akan happy bila tengok 'kena repeat paper'. Repeat paper pon aku dah menggigil takut ni pulak kalau kena repeat semester!! mau melayang 'semangat' aku...

Orang cakap senang larh blajar ni semuda ABC 123.. Orang tak rasa apa yang aku alami dekat 'penjara' tu... aku bertunggus lumus study, buat ulang kaji siang malam..aku tak couple, aku tak tadah mata tengok cite korea pon masa exam week..tapi dah takdir aku kena repeat.. apa nak buat?? reda...

lain orang, lain rencahnya, lain universiti, lain ragamnya.. nak jerr aku cabut dari U tu..balik rumah tanam anggur.. tapi silap aribulan kena pesembuq dengan 'sedara mara' jenuh aku nak pujuk mak aku yg kecewa...lagi parah bila kena paksa kahwin nanti.. tak mau aku! cukup lahh anak-anak buah yang aku ada sekarang nihh..







Satu je prinsip aku pegang dari dulu, jangan mengalah! aku percaya ada sebab Allah beri aku ujian ini.. akan ada sinar suatu hari nanti.. 

Friday, 8 June 2012

Jade Palace Lock Heart

Thursday, 7 June 2012

Shopping di ShenZhen lebih Murah






MOSTLY PEOPLE SAY " BARANG DI CHINA LEBIH MURAH"
 WELL, I THINK SO.. BARU-BARU INI AKU KE SHENZHEN DAN AKU LIHAT BARANG-BARANG TERJUAL DENGAN BEGITU MURAH SEKALI... PALING PENTING, HARGA BOLEH DITAWAR DENGAN SEMURAH YANG MUNGKIN!!!

CONTOHNYA NAK BELI BAJU TIDUR BERHARGA 160 YUAN..ANDA BOLEH TAWAR SEHINGGA 25 YUAN SAHAJA! TRY AND BUY IT!

TAPI TENGOK MUATAN BAGASI JUGAKLAH.. BIASANYA BARANG-BARANG BUATAN TANGAN SEPERTI SARUNG TILAM, SARUNG BANTAL.. BAJU TIDUR CANTIK DAN BERFESHION SELAIN BARANG TEMBIKAR...MURAH SANGAT!!!

SO, SESIAPA YG SEDANG MERANCANG NAK BERCUTI KE LUAR NEGARA CUTI HUJUNG TAHUN NIH..BOLEH LAH CONSIDER NAK PERGI KE SHENZHEN INI.. MAKANAN HALAL JUGA MUDAH TERDAPAT DI RESTORAN-RESTORAN BERDEKATAN TEMPAT PENGINAPAN... 


Visa

In most cases, a visa should be obtained from a Chinese embassy or consulate before arriving anywhere in China. See the China page for more information.
Certain nationalities arriving from Hong Kong can obtain a single-entry five-day Special Economic Zone Tourism Visa on arrival for ¥168-1,000. At the Luohu border (罗湖口岸), the office is immediately upstairs after clearing the Hong Kong immigration and customs. It is open 9AM-11:30PM seven days a week and only accepts RMB for payment. It can be reached at +86 755-8232-7700 for enquiries. Currently, these visas are available for Australian, Canadian, New Zealand and most EU countries passport holders. Note that the charge for UK passport holders is much higher at ¥469 for a five-day Shenzhen-only visa, while it costs only ¥168 for most other nationalities. Irish travellers are sometimes charged the same exorbitant UK fee when they are unlucky enough to get a border official who is unaware that the UK and Ireland are different countries. US passport holders are not eligible for this scheme and may even get fined for arriving without a valid visa! The same five-day visas are also available on arrival at the Huanggang and Shekou border offices. There is no visa-on-arrival office at the Futian border. The reason for the differing fees is that Chinese visa fees are set on a reciprocal basis.
It is worthwhile to point out here that even though the Huanggang (皇岗口岸) and Futian (福田口岸) borders are only a few hundred metres apart, they are different land crossings that connect to different points in Lok Ma Chau on the Hong Kong side. Huanggang connects to the 24-hour Lok Ma Chau Control Point, while Futian connects to the Lok Ma Chau MTR station.
Besides the five-day SEZ visa, you may also apply for a full China visa (single and double entry only) at the Luohu border. This visa can be obtained only between the hours of 09.30-16.30. Again, UK passport holders are expected to pay more and US passport holders are not entertained at all. It is better to apply for a one year multiple entry visa at any consulate in the US for $140. For US passport holders, the length of the visa will depend on the previous visas that have been issued. The first visa will be double entry, the second will be six month multiple entries, and so forth. If you have an old Chinese visa in another passport, it will be helpful to include the old passport in the visa application.
Getting a tourist visa in Hong Kong now takes 3-4 days and costs HK$150-1,100. A list of costs [2] is available. The old approach of arriving in Hong Kong and immediately applying for a visa is no longer worth the time and cost, as you will face expensive hotel bills in Hong Kong until your visa is granted. Macau's visa office is less crowded and the hotels are a bit cheaper, but it takes just as long. In general, only single and double entry visas are granted to visitors without HKID cards, although foreigners with previous entries into the mainland and Hong Kong student or work visa holders have been known to be approved for multiple entries.
You can get a taxi van from HK International Airport to Shenzhen via the Huanggang border for HK$150. This fee includes ferrying you onwards to some destination within Shenzhen (e.g. hotels) after you have cleared the China immigration, but do clarify with the airport service counter staff first. Well worth it if you have a valid visa.


Lawak gombal

Lokasi: Di Kota ShenZhen, China

situasi: seorang cina  bernama Ah Ming major in bahasa Indonesia part time menjadi tour guide bagi pelancong-pelancong dari indonesia.. Dalam perjalanan, Ah Ming menerangkan kepada semua tourist tentang tempat penginapan 


Ah Ming: Ibu-ibuk, Bapak-bapak.. Ini hotel bintang sepuluh. Ramai orang suda meninggal di hotel ini. Terus, ini malam kita akan meninggal di hotel ini

tourist: Apa?! meninggal??!!!!


haha..moral of the story tatabahasa kena betul oke! ^____^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...