Thursday, 31 May 2012

Segmen: tambah followers sampai beribu




Alamak! tarikh start berblog bila ekk??? bila?! bila?! erm..yang saya teringat saya mula berblog selepas tamat latihan PLKN siri8 kumpulan pertama.. bulan april larr kott...heheeee

tag kawan tak wajib kan?????? ^______________^

Wednesday, 23 May 2012

Tram Ride


Hop on our favourite public transportation - our beloved double-decker tram. A wonderful way to explore the local neighbourhoods, you will be treated to a movie of ever changing street scenes of the city




fee for per person : HK $2.30 (RM1.10)

As you reach here, there are many kind of tram (Tenten) around the city. So, you may easily travel anywhere nearby only hk$2.30.



enjoy your trip! :)


Tuesday, 22 May 2012

Garam, pembasmi Jerawat


Garam- salt





Caranya:

Ambil 3sudu garam (masih dalam bungkusan) kedalam gelas kecil, tuang dengan air panas, biarkan hancur.

Cuci wajah bersih-bersih, lap muka hingga kering. oleskan air garam keseluruh wajah. (Jangan sesekali digosok kerana boleh memedihkan kulit muka) Biar hingga 15 minit. Bilas dengan air suam.

Lakukan terus menerus selamat seminggu berturut-turut, pagi dan malam hari. Insyaallah, jerawat-jerawat akan mengering dengan sendirinya.





Air garam juga baik untuk:

Mulut berbau-  kumur dengan air garam pagi dan malam hari.

sakit gigi- Kumur dengan air garam hingga hilang rasa sakit




p/s: maklumat ini didapati dalam majalah "Nurmuslimah" keluaran karya Indonesia <3


pandai-pandai membawa diri di perantauan

kenapa mata aku berair ni????


cehh, konon Ijah nak feeling lar nihh..<3


first thing to do before traveling, passport mesti ada oke? second, pastikan ada visa (bg negara tertentu shj)..Third, ada mahram (bg wanita)..Last, pastikan bawak duit yg mencukupi utk pergi-balik...dengaq tuh!


bila dekat degara org, kena selalu berwaspada.. jangan mudah percaya pada suspicious person.. mestikan ader yang terbaca dekat paper 'pemerdagangan manusia!' Paling worst 'Awas! Keldai dadah..'


bagi perempuan macam aku nih berisiko tinggi bila nak traveling... so, bawak mahram, rasa selamat~ :)
mahram nih boleh jugak dikalangan kawan rapat yang dipercayai selain dari kaum keluarga..nak lebih selamat bawak anggota polis! hihiii..Just kidding~

Segmen: Review blog by HudaHud

jangan lupa untuk join LIHAT SINI

Syarat senang jandi senang lah saya nak join. XD
thank you girl! :)



Aku Tunggu Kau part5


Part 5
***ajal kau sampai hari nihh***


Hampir sebulan Aie dan rakan-rakan bertempur dengan soalan-soalan SPM. Lagi satu paper mereka akan meraikan ‘Hari Kebebasan’.

“Aie, kau ada mohon apa-apa tak?? Such as JPA, Mara or MOE??”
“abang aku yang uruskan…”
“ satu jerk lagi paper..pastuhh kita cuti…bagus kan..”

“Hmm…” satu Paper je lagi??? Cepatnya masa berlalu… Naz..aku bakal kehilangan kau..

Tiada sorang pon tahu hubungan persahabatan antara Aie dan Naz. Dekat sekolah mereka seperti stranger. Tak bertegur sapa. Aie malas nak tegur Naz sebab takut cetuskan kontroversi yang mungkin akan mamatahkan banyak hati wanita..cehhh..mamat perasan! Naz pulak takut nak tegur Aie sebab tak tau nak cakap apa…

Pagi itu Aie agak canggung sedikit. Emaknya offer makan sandwich kegemarannya ‘sandwich tuna’ namun tiada riak keriangan di wajahnya. Almaklum hari ini hari terakhir peperiksaan. Bak kata tidur tak nyenyak makan tak selera. Terbayang-banyang bentuk soalan hingga mematikan selera.

“Hishh..pelik mak tengok Aishah ni, selalu ade jer selera makan, ni macam muka orang putus cinta jerr…??”

“Ishh, mak nih, ke kutub mana mak fikir nih, anak mak ni single lagi lah..”

“Hmm, yer laa.. cepat makan, nanti lambat pulak ke sekolah, semua barang dah bawak?? I.c, slip periksan, check betul-betul…”

“dah double check..”

“Jangan dirunsingkan sangat, jawab saja. Yang penting hati kena tenang.InsyaAllah mak doakan kejayaan milik Aishah yerr…”
“terima kasih mak..”
“Aishah pergi dulu..”

Seusai tangan maknya dicium, maknya memeluk erat untuk mengalirkan semangat buat anaknya itu. Lambaian kasih dua beranak mengiringi pemergian Ai eke medan perang. Ibu mana yang tidak bimbang, lebih-lebih lagi itulah anak bongsunya.” Bang, anak kita dah besar.”



“chayokk!!” semua bertungkus lumus menjawab soalan terakhir Prinsip akaun.. and Finally…
“Baiklah..masa sudah tamat. Berhenti menulis dan soalan serta kertas jawapan kamu akan dikutip.”
“Howwwyehh!! Lalalalala”

       Lagak banduan baru keluar jail semuanya. Adanya menjerit sekuat hati melepaskan perasaan dan ada jugak yang menconteng baju rakan-rakan, nak dibuat kenangan katanya. Minah sengat memulakan serangan yang telah seminggu dirancang. Apakah itu?!!

Fahmi adalah targetnya hari itu. Dah lama dia menyimpan dendam nak ‘pekenakan’ komanden Fahmi.
Aie and the gengs dah bersedia nak membaling belon air di tangan masing-masing ke arah fahmi.
“Ajal kau sampai hari nihh!! Kawan-kawan..seraaaangggg!!!”

“Weyhh, korang..apa korang nak buat nihh??” Fahmi yang beriak terkejut terus disentap dengan jeritan kawan-kawannya.

Memang maut fahmi sampai hari nihh..hahaha. semua rakan-rakan membaling belon air tepat ke sasaran dan habis lecun seragam Fahmi. Naz pon join sekaki.. Tak sangka budak tuhh periang rupanya.. Kemudian, mereka beramai-ramai berlari mengejar Fahmi lalu didukung dan ditimbang-timbang. Walau Fahmi teruk dibuli mereka, tetap tak lekang senyuman hingga menampakkan lesung pipitnya.





***********
   Seperti yang dijanjikan sejak awal. Sehabis sahaja peperiksaan, mereka akan keluar bersama meraikan hari kebebasan.

Hai guys…” Naz dan Aie menyapa Amira, Fahmi, Alia, Shah, Ranjit, Mey Mey dan Shaz.
“sorry, kami lambat..”

Hampir nak tercabut skru rahang Fahmi dan yang lain..Terkejut mereka melihat Aie dan Naz datang beriringan. Dah berbaikkah mereka?? Naz dan Aie sekadar tersenyum. Apalah yang ada dalam otak mereka sekarang agaknya??

“kami dah order..tinggal kau dan Aie je belom”

“Abang!!”
“Saya nak nasi goreng seafood dan girl sebelah saya nak nasi goreng Pattaya dan 2 orange juice”

Sekali lagi mereka bagai bersandar pada tiang alektrik yang kuat arus voltan. Saling berpandangan, entah-entah mereka secret couple tak?! Macam berpakat pulak, datang sama-sama, baju pon ada kemiripan.

Oihh, nihh dah lebih spekulasi kawan aku nihh..Yang Naz nihh punn satu, tolong order untuk aku pulakk…tahu laa kau faham taste aku!

“Lepas nih kau akan kemana Naz, maksud aku sambung belajar mana??” Ranjit memecah sepi yang mula menguasai.

“U.S..”

“Fullamak.. terbaekkk!!” Shah mula buat muka terkejut
“Bukan calang-calang orang dapat pergi sana..”

“Macam nak tambah lagi makan lah..” Alia bagai kanak-kanak merenget bila terasa makanan yang terhidap tak cukup. Besar seleranya hari ini!

“Syuuusshh..!!” Amira yang tadinya diam member isyarat kepada Alia supaya berdiam diri. Rang tengh bincang masa depan boleh pulak si Alia nih fikirkan perut dia jer!

“Kau ni bertuah sungguh, belajar rajin-rajin tau kat sana nanti, jangan lupa kirim khabar..” Fahmi dari dulu macam bapak orang. Pandai dia menasihati kawan-kawannya. Sebab itu mereka tabik spring terhadap Fahmi.

“Cemburunya aku, kat sana nanti mesti banyak awek cun-cun…bertuah lah kau nanti boleh bawak balik sorang..” Ranjit mula memasang angan-angan yang Naz akan balik bersama isteri campuran belanda dan anak-anak yang comel belaka. Jauh betul berangan!

Dalam diam Aie mula berpanas hati dengan usikan dari Ranjit. Ekor mata Naz pula tak lepas dari menatap muka Aie. Seperti dia dapat menangkap riak cemburu. Betul ke nih??

“Dah lewat.Aku nak balik.” Aie tak sanggup berlama-lama lagi. Baik dia blah!
“Aku hantar.”
“tak payah susah-susah”
“tak susah!”
“fine!”
“Dah macam laki bini aku tengok!” Fahmi bersuara.
“Malang aku!”


“Hahahaha..Kau ni Aie..”  spontan semua ketawa.


Mereka berpisah jua. Bukan berpisah selamanya kerana takdir itu siapa dapat menduga. Mungkin mereka ada yang terciptakan untuk bersama sebagai sahabat atau pasangan hidup mungkin. Pengalaman demi pengalaman akan dikutip dan disisipkan kedalam diari biar apabila mereka bertemu nanti, Ada cerita yang menanti..












P/s: sorry lambat masukkan part5.. terlalu sibuk sepanjang final exam..lepas tu sibuk pulak nak pergi bercuti..hihiii, sorry again! :D

SEGMEN: TINGKATKAN VISITOR DAN FOLLOWERS

hi there!!

jauh di negara orang, fizah tak lupa tau nak up-date blog ni hah... so, utk enty ni, fizah letak banner orang lain XD


nak join jugak??? TEKAN SINI

follower bertambah..hmmm..suke2...hihiii

Wednesday, 16 May 2012

A day to remember

waiting is hard..



dalam Hong Kong International airport


my niece..
memanfaatkan kemudahan :D

Duta HKIA


Saturday, 5 May 2012

New Shoes - flight to China

around 12:37 a.m already... an owl like me still be awake.. :P



let's see what i just bought last friday?????





a pair of shoes!!!!

hari ini officially aku rasmikan 'kasut wedges' baru aku ke Metropoint Kajang.. saja nak test/uji pandu kasut nih selesa ke tak...



jawapannya MEMANG sangat selesa..ringan dan tak sendat.. haha 



macam corak batik! purple colour! haha (a girl like purple crazily)
oke! sesiapa yang berminat nak memiliki kasut handmade design, YOU all boleh cari dekat MID VALLEY, PJ... siapa tak familiar dgn Petaling jaya boleh search kat google map.. :D




tapak kasut macam line7 tapi wedges....


oke jom bincang pasal harga! 

price: RM60 at any size available (but limit count per size)
colour: black, brown, grey, pink, purple etc
stall location: Mid valley, PJ.. level F if i'm not mistaken <3



p/s: comel kan?? kiut kan?? haha.. actually saya tak minat sgt yg colourful..susah nak matching dengan pakaian.. oleh kerana flight ke China pon dah pasti.. tiket pon dah dapat..so, nak laa bergaya dgn stuff yg chantekk..hehe..klu idak jgn harap mak saya bagi beli! :P










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...