Monday, 26 March 2012

Aku menjadi seorang ibu di usia 19 tahun

Assalamualaikum...
Salam sejahtera....


Gambar hiasan



Pengalaman yang jarang-jarang remaja dapat alaminya.."menjadi ibu"..hehe..actually not my baby but my sis's baby...baby name: DANIEL..sedapkan nama tu??! (nama yg aku idamkan jd boyfriend) *xdek kaitan! Mostly aku yang jaga dia waktu hari kelahirannya hinggalah usianya 2 bulan..why?? adelah sbb2 tertentu yg susah nk terangkan...

First time aku ada anak..hmm..perasaan bercampur-baur..ye lahh, boleh ke tak aku jaga seorang bayi yg baru lahir..sedangkan time tu aku baru je umur 19 tahun.. Allah Maha Mengetahui..Saat aku tengok Daniel..hati aku terasa lapang..Mak aku pon ada kan nk jaga dia jugak..okeh fine..namapun bayi kan..mestilah kita kena suapkan susu botol, tukar lampir, mandikan..hmm...bab mandikan tu, mak aku amik alihh sbb Daniel TERsangatlah kecik only 1.75kg masa tu..hihiii..comel sangat bila dia nangis waktu mandi..

Over excited!! haha..mungkin ni laa perasaan parent-to-be.. shopping barang-barang baby memang amazing.. teruja aku cari baju baby saiz paling kecikk..kalau boleh nak cari lebih kecik dr saiz 'baby new born' or 'saiz 1-3 month'..Hard to find!! memang takdekk!! sian baby aku, lahirnya 1.75kg, jd tubuhnya memang sangat kecil..terpaksa balut dengan napkin baby...Dari pilih baju baby, aku cari jugak bendung baby..puting nyot nyott, stokin and many more.. memang banyak pilihan dan semuanya cantik-cantik,,( i wonder zaman aku kecik2, mak aku beli tak semua ni??)hihiiii

suntikan 1 bulan lambat.. erm, lambat sebab dia ada tanda-tanda nak kena flu..so, aku g klinik time tu just nk dapatkan ubat selsema je larr.. Aku tau yang bawak dia masuk jumpa doctor!..hehe..dah gaya macam baru abis pantang masa tu sbb muka aku nampak pucat.. biasalah perempuan yg tengah period..OPPsss!! Doctor tu sempat predict AKULAH ibu kepada bayi yang sedang lena dalam pangkuanku.. hahaha..aku jawablah "Saya ibu Saudaranya, doctor"..doctor tu akhirnya memahami situasi tersebut...

Naluri keibuan lah katakan... susah hati jugaklah bila tengok Daniel memuntahkan semula susu formula enfalac.. tiap kali minum,tiap kali itu jugaklah dia muntah dan menangis..macam mana nak besar?? so, aku decide tukar susu formula baru, Lactogen new born..Alhamdulillah, jarang-jarang dia memuntahkan semula susu tu.. Mean, susu tu sesuailah untuk dia.. :)

the most precious thing happen at one night. Malam tu giliran aku jaga dia..huhuu..dengan tidak sengaja, dia TERpoop..alah, cairan hijau kuning yg b**uk tue...Time tu laa aku diamanahkan untuk membasuh..haha, dalam sinki aku basuh..menangis-nangis Daniel bila punggungnya terkena air paip yg sejukkk..hihii..Mana sempat malam-malam nk masak air..terpaksalah...Comell sangat!!

Okehh, sekarang Daniel dah berusia 3 bulan!! and lambat lagi dapatkan suntikan ke-2 dia..kesian... ibu sebenarnya yang uruskan semuanya sekarang oleh kerana aku dah terlalu sibuk dengan hal-hal universiti..Assignment melambakk..aku just lawat dia EVERY weekend..kira macam aku jadi ibu part time time weekend jer lahh...hihiii


That all, my experience.. aku sangat menghargai moment-moment aku menjadi seorang ibu.. Nanti alu ada anak sendiri, tak lahh kekok sangat..am i right??!! hahaha..

maaf sebab tak dapat kongsi gambar-gambar Daniel.... sebabnya dia TERLALU COMEL...hihiii


Clapss for me..Thanks you!!




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...