Monday, 26 March 2012

Aku menjadi seorang ibu di usia 19 tahun

Assalamualaikum...
Salam sejahtera....


Gambar hiasan



Pengalaman yang jarang-jarang remaja dapat alaminya.."menjadi ibu"..hehe..actually not my baby but my sis's baby...baby name: DANIEL..sedapkan nama tu??! (nama yg aku idamkan jd boyfriend) *xdek kaitan! Mostly aku yang jaga dia waktu hari kelahirannya hinggalah usianya 2 bulan..why?? adelah sbb2 tertentu yg susah nk terangkan...

First time aku ada anak..hmm..perasaan bercampur-baur..ye lahh, boleh ke tak aku jaga seorang bayi yg baru lahir..sedangkan time tu aku baru je umur 19 tahun.. Allah Maha Mengetahui..Saat aku tengok Daniel..hati aku terasa lapang..Mak aku pon ada kan nk jaga dia jugak..okeh fine..namapun bayi kan..mestilah kita kena suapkan susu botol, tukar lampir, mandikan..hmm...bab mandikan tu, mak aku amik alihh sbb Daniel TERsangatlah kecik only 1.75kg masa tu..hihiii..comel sangat bila dia nangis waktu mandi..

Over excited!! haha..mungkin ni laa perasaan parent-to-be.. shopping barang-barang baby memang amazing.. teruja aku cari baju baby saiz paling kecikk..kalau boleh nak cari lebih kecik dr saiz 'baby new born' or 'saiz 1-3 month'..Hard to find!! memang takdekk!! sian baby aku, lahirnya 1.75kg, jd tubuhnya memang sangat kecil..terpaksa balut dengan napkin baby...Dari pilih baju baby, aku cari jugak bendung baby..puting nyot nyott, stokin and many more.. memang banyak pilihan dan semuanya cantik-cantik,,( i wonder zaman aku kecik2, mak aku beli tak semua ni??)hihiiii

suntikan 1 bulan lambat.. erm, lambat sebab dia ada tanda-tanda nak kena flu..so, aku g klinik time tu just nk dapatkan ubat selsema je larr.. Aku tau yang bawak dia masuk jumpa doctor!..hehe..dah gaya macam baru abis pantang masa tu sbb muka aku nampak pucat.. biasalah perempuan yg tengah period..OPPsss!! Doctor tu sempat predict AKULAH ibu kepada bayi yang sedang lena dalam pangkuanku.. hahaha..aku jawablah "Saya ibu Saudaranya, doctor"..doctor tu akhirnya memahami situasi tersebut...

Naluri keibuan lah katakan... susah hati jugaklah bila tengok Daniel memuntahkan semula susu formula enfalac.. tiap kali minum,tiap kali itu jugaklah dia muntah dan menangis..macam mana nak besar?? so, aku decide tukar susu formula baru, Lactogen new born..Alhamdulillah, jarang-jarang dia memuntahkan semula susu tu.. Mean, susu tu sesuailah untuk dia.. :)

the most precious thing happen at one night. Malam tu giliran aku jaga dia..huhuu..dengan tidak sengaja, dia TERpoop..alah, cairan hijau kuning yg b**uk tue...Time tu laa aku diamanahkan untuk membasuh..haha, dalam sinki aku basuh..menangis-nangis Daniel bila punggungnya terkena air paip yg sejukkk..hihii..Mana sempat malam-malam nk masak air..terpaksalah...Comell sangat!!

Okehh, sekarang Daniel dah berusia 3 bulan!! and lambat lagi dapatkan suntikan ke-2 dia..kesian... ibu sebenarnya yang uruskan semuanya sekarang oleh kerana aku dah terlalu sibuk dengan hal-hal universiti..Assignment melambakk..aku just lawat dia EVERY weekend..kira macam aku jadi ibu part time time weekend jer lahh...hihiii


That all, my experience.. aku sangat menghargai moment-moment aku menjadi seorang ibu.. Nanti alu ada anak sendiri, tak lahh kekok sangat..am i right??!! hahaha..

maaf sebab tak dapat kongsi gambar-gambar Daniel.... sebabnya dia TERLALU COMEL...hihiii


Clapss for me..Thanks you!!




Wednesday, 14 March 2012

Vanilla coklat tamat



ermmm :)
abis dah drama slot lestary [VANILLA COKLAT]
claps!! claps! gandingan izara aishah and aiman hakim redza mmg ada aura tersendiri.. bayangkan drama nihh mencatat 4 juta penonton!! memang patut watak-watak yg cute and romantis nih diberikan kepada pelakon-pelakon muda..supaya mereka dapat timba pengalaman..kan kan kan,,




right, conclusion cite nihh...memang terbaekkk!!! ending2 yang diharap-harap kan walau ada la part yg kami sebagai penonton kena tipu..hahaha..ingt betul-betul Zara hamil, rupanya just gastrik krn tahan makan..majuk manja punya pasal.... "saya merajuk dengan awak 2 minit" hahaha..ayat yang takleh blah! pas nih ramai laa yang guna ayat tu...
Arrange marriage actually is good ya... love after married more sweetness and precious.. hahaha


what is difference, hahaha..actually, this is the first drama i ever love the most among malaysian drama.. i download every episodes after its aired!! weird hah?!! hahaha



*** adakah 2 janji bakal dapat mengambil hati penonton sepertimana vanilla coklat...mesti akan ada yang membanding-bandingkan kisah tu nanti... 

boy and girls confession..

boy: I need someone to talk to
girl: I'm always here for you
boy: I know
girl: what's wrong?
boy: i like her so much
girl: talk to her
boy: I don't know. She won't ever like me.
girl: Don;t say that, you're amazing
boy: I just want her to know how I feel
girl: Then tell her
boy: She won't like me
girl: How do you know that?
boy: I can't just tell her
girl: Well, just tell her
boy: What should I say?
girl: Tell her how much you like her
boy: I tell her daily
girl: what do you mean?
boy: I'm always with her...I love her
girl: I know how you feel. I have the same problem..but he will never like me
boy: Wait, who do you like?
girl: Oh, some boy..
boy: Oh, she won't like me either
girl: She does
boy: How do you know?
girl: Because who wouldn't like you?
boy: You.
Girl: you're wrong. I love you
boy: I love you too
girl: So, you're going to talk to her?
boy: I just did
* You never know unless you try. 3, 2, 1, action boy!!


diambik dr petikan dalam novel 'teman serumah'
well, this motivated me btw..tell the truth if you love..oppps, not only between boy n girl (couple), friendship also need this.. haha..


Sunday, 11 March 2012

my RoOm mates

Diari,

year 2012, tempat baru, friends baru (yg lama tak dilupakan..)
well. meh nak introduce kawan bilik :)




check this outa!!
bus stop IJN
Time ni, kira first kitaorang outing bersama. Aku jarang ada time cuti Jumaat- Sabtu, selalunya outing balik umah akk.. hehe adik manja! wekk.. okehh, outing sebab nak teman Aina pergi cari sumber2 kat perpustakaan Negara. tak sangka lokasi tu betul2 depan institut jantung negara.. :P
tengokk! cuaca panas pon pic tetanp dapat ditangkat dengan chantekk.. sebab ada aku sebagai photographer + sony ericsson W595.. tq tq tq. hehe

so far so good, takdek perkelahian or misunderstand , gurau manja tuhh ada laa kadang kadang.. tapi jarang-jarang!! haha



p/s: malas nak cerita panjang (bukan ada orang baca ponn)..dah 12.13 a.m monday 12 march 2012. ngantukk.. katil pon dah seru nama aku tuhh..okehh chaww..Assalamualaikumm..





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...