Saturday, 29 October 2011

braces

dr beberapa artikal yg aku baca..
pemakaian braces (pendakap gigi) adalah kerana beberapa faktor:

nk tahu???


aku nk cite pengalaman aku sendiri jer...huhuuu

masuk hari nihh, hampir sebulan aku pakai braces..
macam2 aku dah rasa.. org ckp "beauty is pain"
mula-mula dulu pakai mmg agak terasa tegang dibahagian antara gusi dan gigi..
mungkin berlaku gerakan...so, TERPAKSALAH aku jadilaa peminat setia bubur nasi dan roti..
berat badan aku menurun dgn cara pemakanan yg dipaksa tu...
hampir 2 minggu pkai, bila dah terasa oke, aku tibai segala jnis makanan...dan dapat laa akibatnya..
baru-baru nihh aku terasa beberapa gigiku goyang-goyang..paling ketara gigi sebatang belah atas..takuut jugak aku mulanya... kemudian cepat2 aku hubungi dokter peribadi..nsib baik dia ckp perkara biasa bg yg memakai braces kerana pergerakan gigi yg tidak serata akibat mengunyah dan mungkin jugak radang gusi (lebih-lebih lagi kunyah benda keras)..
so, terpaksa lah aku  mengecilkan makanan yg aku makan sebelum masuk ke dlm mulut serta pengubah cara pengunyahan ke sebelah kiri pulak ..

bg yg memakai pagar kawad macam aku nihh..ikuti laa pantang larang dr pihak penaja yerr..

1) rajin berus gigi atau berkumur selepas makan (sebaiknya guna berus gigi khas)

2) elak makan makanan keras dan liat (risau tercabut benda yg ditampal pada gigi tuu)

-kecil2kan makanan sebelum kunyah

3) belajar yakin pada diri dengan perubahan bentuk gigi yg baru dan sementara nihh..

owh yerr, ramai yg tak tau lagi aku pakai braces nihh.. dan harap tak ramai lagi yg tau..
ye lahh, org lain pkai braces nmpak cantik..tapi bila aku pakai nmpak pelik! cara penyelesaiannya, cover mulut dgn sapu tangan....hehehee

Sunday, 2 October 2011

Perpisahan

dari lagak ayat macam nk break up!
eh, jgn silap oke, bukan pasal break up or divorce!
nih pisah antara kawan jer.. tak serius tapi memilukan...

Dulu, aku taku sangat nk msuk universiti...tp aku cekalkan hati
Dari hari orentasi aku ingt aku takkan dapat kawan mcm kat sek dulu.. Allah lebih mengetahui, aku dapat 3 org rakan sebilik.. pergi mana2 asik bersama dan automatik jadi kawan baik. masa tuhh kawan yg aku paling kenal ialah Sherin, Nabiha dan Sha.orentasi diadakan hanya seminggu kat petaling jaya.. Kemudian kami pindah ke Nilai seremban utk mulakan sem pertama disana. Sha tak ikut sebab dah tukar course dr BEN ke Pharmacy. Minat dia ke arah tuhh..

Fuhh, nak pindah ke Nilai satu hal...dengan banyak barangnya dengan khabar angin yg macam2 laa.. ader yg kata tak best, kna duduk kat rumah kedai la... aku pon jadi cuak.. Dalm bas macam2 aku pikir, boleh survive ke tak? but, mcm mat lutfi ckp laa, "Don't judge a book by it's cover"

Nilai tuhh cantik sbenarnya. final decision aku tak salah.. tempat tuhh mmg klasik dan bebas. 'freedom' mcm mna yg korang mahukan?? freedom dr segi pakaian, outing?? suma perfect.. it's depand on self laa nk jaga diri.. mmg kna pandai berdikari dan jaga diri.. sebab terlalu bebas. obsviously, bebas xdek tembok..haha


Rakan?? kat sini kita dapat belajar berkawan. okeh, yg tak reti nk berkawan boleh datang tempat nihh! hehe.. sies, bnyak gilew kawan!! aku ditakdirkan dapat kawan dorm seramai 16 org.. bagi yg terkejut, tutup mulut tuhh! hehe.. 16 org mmg angka yg besar..ntah, hostel yg aku duduki gna sistem dorm beza laa dr sistem bilik2 mcm kat tempat ank buah aku semalam.. sistem bilik agak bosan, tdo, makan, study jumpe kwan yg sama, len ngn tempat aku.. so, mmg seronok laa bg aku yg talkactive nihh..hehehehe


Makan? tak cah cite laa.. berderet kedai makan babe! nmapon rumah kedai.. nak makan apa?? kat situ ada restoran kawah Thai, kedai mamak, restoran Twin's cafe, restoran cfs n macam2 agy laa.. 7Eleven pon ada cekk kak oiiii! tpi, bagi aku yg tinggal dekat block A agak jauh skit dr tempat makan..huhuu.. on the other hand, baru ada cabaran utk diet! lalala.block aku dekat dengan masjid, Alhamdulillah dekat aku dengn rumah Allah maka makin dekat aku ingat Allah..hehe


special day?? a.k.a holiday kami boleh pilih, nk balik rumah pon boleh atau jalan2 sekita Nilai.. aku paling suka balik but sjak malu gigi patah aku jadi penduduk tetap dah.. so, bila cuti, aku ajak laa member2 bilik kuar g Nilai square, Nilai 3, McD, Giant or Tesco. klu bnyak duit.. kami jalan area Seremban.haha. Agak terkilan sbb tak dapat pegi 'ice room' walaupon dekat :( Oppss..lupa cita time puasa dulu..puasa dulu hampir tiap hari pegi terawih sama-sama.hehe


Sekejap je masa berlalu, empat bulan zappp cam tuhh je... byak perkara yg terjadi.. saat-saat indah paling aku takkan lupakan. sampai masanya kami berpisah.. Kelmarin kami bergerak arah masing-masing.. sedihhnya. Hope, lepas 3 bulan leh jumpa mereka lagi...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...