Sunday, 7 August 2011

RAMADHAN PERTAMA


Inilah Ramadan pertama aku jauh dari emak bahkan inilah kali pertama aku tinggal di hostel,jauh pulak tue...ketika di rumah dulu, pasti hidangan sahur kami nasi dan beraneka jenis lauk namun sekarang hanya roti dan peanut butter yg menjadi pembuka selera dia pagi hari..

Bercerita pula soal bazaar ramadan.. Dulu, jarang2 sekali aku menapak ke bazaar sebab selalunya abg yg pergi membeli...Sekarang nihh, lauk kiri kanan, tiap2 hari kena keluar membeli.. Aku kena pandai survey makanan supaya tak menbazir..beli ikut keperluan bukan ikut nafsu..

Kelmarin adalah minggu pertama aku berbukan puasa bersama akak dan keluarganya. Pagi tu, aku rasa sgt berlainan..ye laa lama tak makan atas meja dengan lauk-pauk yg mencuri deria bauku..Pagi tuh, aku makan dengan berseleranya..Aku nihh bukanlah demand sgt nk makan mknan first class, cukupla sekadar telur goreng dengan kicap jadi santap..(aku sentap kasi licin!)

Semalam, hmm... penatnya tak terkata.. ye la dari tengah hari keluar ke Tesco shopping barang-barap sampai jam 4..lepas tuh gegas solat asar dan dlm pukul 6:15 smpai kat teminal KTM (ketetapi Tanah melayu).. sedih rasanya, ingatkan ada laa org nk hantarkan last2 terpaksa naik ktm je.. tunggu punya laa lama dgn perasaan takut nk balik sorang petang-petang.. dlm 6:45 baru ada KTM....Untuk hilangkan cuak, aku dengan muka manisku ini bertegur sapa dengan seorang akk bertudung labuh dlm ktm tu.. Allah itu maha pengayang..tak sangka akak tuh pon belajar di tempat yang sama dan tinggal di block yg sama.. aku pon mintaklaa nk tumpang sekali naik teksi.. tambang lebeh murah klu sama destinasi..maka aku pon tak bersendirian laa...

Terpaksa aku bukak puasa dengan air sejuk je dulu sementara nk sampai.. tetiba feeling aku nihh kat perantauan negara asing pulak selepas jauh perjalanan pengembaraan di bulan Ramadan..Hehehe

Moral value: kena yakin Allah itu bersama kita dan jangan susahkan org len..huhuu




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...