Wednesday, 24 August 2011

Sambutan Aidilfitri dan Salam Perpisahan..

Assalamualaikum ya sahabat..

Seorang sahabat adalah yang dapat mendengarkan lagu didalam hatimu dan akan menyanyikan kembali tatkala kau lupa akan bait-baitnya.


Nurkilan ini khas utk dormmate ana: Sal, Biha. Adda, Ira, Fazira, Era, Sherin, Zureen,Dayah, Wan, Teak, Iza, Ain, Farah, Farida dan Mimi....




Terima kasih...sukran..thank you..arigato..kamsahamida to all my roommate.. saat ana mencarikkan nurkilan ini...kamu semua ada bersama tapi tak perasaan kott.. almaklum laa ada yg busy mengemas bagasi, ada yg sedang menjamu selera ayam KFC, ada juga yg sedang makan ikan pari..hikhik..tak ketinggalan jugak yg berada dalam mood  lagu raya..lalalala..walau masih 'agak' terlalu awal.. tapi takpa laa kan... ahak ahakkk   SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR DAN BATIN..:)


Malam nihh kita makan Besar.. lain dari biasa...hmm.. makan besar nihh bersebab...sebabnya...aihh, nanti laa dulu nk cite...jeng..jeng... berbargai cara kami fikirkan utk suprise kan seorang sahabat ana nihh.. ajak keluar taknak.. ajak g bazaar baru nak.ngeee~~

ok, apa lagi kami pon take action!!! hehe...


Azan pon berkumandang.. solat berjemaah bersama dan berbuka bersama.. sambil makan sambil mengimbau kembali nostalgia di awal perkenalan kita..

kita happy2 together tapi dia sebalik kegembiraan itu terselit sebak di hati menantikan saatnya perpisahan our Mommy, Sal.. kami bukan sesiapa utk menghalang setiap langkahmu namun kami mengharapkan Sal akan selalu bersama di hati-hati kami..walau mungkin akan dipisahkan oleh jarak dan waktu..andai itu berlaku...ingati laa kami adalah sahabat anti utk hari ini...hari esok dan masa hadapan..

Kita bertemu kerana Allah..dan kita berpisah jugak dengan kehendak-Nya.. kita masih akan berjumpakan selepas cuti raya nihh..Insyaallah..




Jangan pernah menyesal
karena pernah mengenalku
aku telah menciptakan hari yang ajaib bagimu
kenang aku dalam langkah yang ceriah
Jangan pernah melupakan
bahwa kita pernah bersenda tawa
mengukir kisah menabjubkan
setelah lelah melepas kerja
Bagiku kamu adalah keindahan
bagimu aku adalah kehebatan
kita selalu hanyut dalam pujian
terhanyut mimpi yang kelak harus terjadi
Kamu pergi dengan langkah haru
dan akan bertemu lagi entah kapan
bungkus pengalaman yang kita kenal
menceritakannya kembali
waktu kita bertemu lagi
sayonara……
kawan yang tidak pernah menjadi kawan
kekasih yang tidak pernah menjadi kekasih
sampai jumpa dengan cerita yang lebih indah
di kemudian hari……….







Tidaklah kita dapat mengenal oranglain melainkan dengan 3 waktu.
Tidak dapat diketahui adakan seorang itu pemaaf melainkan ketika dia marah. Tidak dapat dikenal seorang itu berani melainkan pada waktu berjuang. Tidak dapat dikenal sahabat melainkan waktu kesusahan.








Sunday, 21 August 2011

BERAKHIR SUDAA LEADTRAIN...

Alhamdulillah...

tamat jugak akhirnya leadtrain yg dianjurkan LTD selama 2 hari (Sabtu dan Ahad)..yg disertai budak2 course IRK,BAR,BEN... Overall, seronok sgt join program ilmiah nih...lebeh kpd aktiviti2 santai almaklumlaa bulan puasa.. hehe..








Mula-mula aku taknak join mende nihh...tpi it's compulsory to all student IIUM..nak tak nak join jugak laa...taknak tu bukannya ap..patutnya minggu nihh aku balik Pahang sambut birthday mak ngn famili, oleh kera akitiviti nih..TERPAKSA laa aku cancel balik kampung..Waaaaa!! (kelam dunia).. Well, org kg aku ckp Tak kenal maka tak Cinta... 2 hari join semua aktiviti akhirnya aku seronok melakukan dan IKHLAS... Semua aktiviti tuhh bermanfaat aper...antaranya..leadership n management...pastu ada Iftar Jama'ie (buka puasa ramai2)...paginya pulak ada Qiammullai..n before closing ceremony ada slot "critical thinking" how to solve problem outside the box! macam presentation ada..lucu2 semua...hahahaha









Lupa lak pasal leadership; definisi bg influence to others.. Keberkesanan hujah2 yg disampaikan oleh motivator Muhamad Syaari yg jugak bekas graduan IIUM belom dipraktikkan..well, akan ada masa nanti utk dipraktikan... eh, dlm dia bercanda..ada jugak keluar Pendengaran aktif..hehe







About critical thinking nihh... aktiviti ada yg similar dgn apa yg diajarkan di kem PLKN dulu... aku masih ingt, dulu aku pernah disuruh dlm group bina negara sendiri atas kertas makjong...aku jugak ingt  camne tak logiknya negara yg kami create base on brainstorm ramai ahli..hehe... Tak sangka ap yg aku pelajari dulu dinamakan critical thinking a.k.a singkatan GSM yg bakal aku pelajari nanti di sem 3..ooOO









TAK KENAL MAKA TAK CINTA... program nihh sedikit sebanyak beri impak positif dlm diri.. bahkan aku berpeluang kenal dan berkawan dgn ramai org.. lalala







sorry,takdak pict utk disharekan..terlalu leka join this program..haha







Friday, 19 August 2011

pengorbanan yg menuntut diri terkorban....

salam Ramadan kareem to all...

Happy birthday,mak... :(
hanya dapat ku ucap melalui telefon...Jika dulu dapat merayakan bersama-sama, kini tinggal mak je menyambut sendirian..eh, yeke..rasanya tahun nihh mak sambut birthday sakan nampak..suma akk n abg balik merayakan birthday mak yg ke....(rahsia!) adohaii, npa laa,minggu nih lak ak kena join leadership training... takleh ke, aku ponteng jer???












comelnya MMS abg sent td... 3 biji kek utk mak.... yummy..mesti sedap agaknya..waaa!!!!! nk makan kek!!!!  kempuanan nk makan kek..tepaksalaa aku ganti ngn makan ayam madu...sedap jugak kepak ayam tuhh..hehe, terubat rindu...











ade pulak sorang agy yg menyakitkan hati dan sanubari aku..cehh,ayat!!.. tak acii Nabilah balik minggu nihh...kata taknak balik..tak aci..tak aciii...ini tak adil!!! huh! XD (telebeh emo lak)





Pesanan ringkas: bila kita sedang menuntut ilmu...bnyak yg perlu kita korbankan..masa bersama keluarga..dan tenaga...Reda jer la..:)

Thursday, 18 August 2011

RAMADAN TERAKHIR

Tajuk?!!

Alhamdulillah...kita da sampai ke penghujungnya...yg dinanti-nanti kan iaitu 10 malam terakhir bulan ramadan kali ini...JOM,KITA REBUT...JGN LEPASKAN PELUANG KEEMASAN!!!! anda mungkin salah seorang pemenangnyaa( dapat merasai malam lailatul Qadar)

ramadan hampir melabuhkan tirai....syawal hari kemenangan semua umat islam dari menahan lapar dan dahaga serta amalan2 mungkar...JOM, PAKAT-PAKAT BELI BAJU RAYA!!!lala..atau nk pakai baju yg sedia ada???hmm...tahukan anda..pada 1syawal,adalah digalakkan memakai baju baru dan berwangi-wangian (pempuan tak digalakkan berwangian) serta memunaikan solat sunat aidilFitri...hehe..so,ap lagi beli laa baju baru..WALAU SEHELAI..DAH MEMADAI...

Monday, 15 August 2011

aA+bB

hello...



you wonder
is it an angel or yet
mybe a sweet dream that you can't forget
so close yet far-fetched
causing you to float on the line
between reality and fantasy

c/o Haunted the nightmares
creates the ecstasy
Hlovate ~ oh poisonous honey
love and hate
driving me crazy

The poison ivy of venus
killing with venom so sweet
you're losing your head
don't want it yet it keep haunting
losing yourself in the suffocating mist

The blind arrows of 
piercing cold ice and
warm melting heart
tearing me apart




lama tak bersua di alam maya nihh.. anyways, i just finished my ept test and also finished my novel till the end..hehe


novel "HLOVATE" always make me 'fly'...this time i read a novel entitle 'aA+bB'.. well, this story terasa macam dekat dgn hidup aku..kisahnya ada similarity ngn aku lbeh2 agy part 'aturan keluaga tu' kenapa??? biarlaa ia hnya menjadi rahsia kisah silamku...hehe..Aku bukan Addin ex head-girl yg telah awl mengalah dengan sakit derita Kucai smpai nk ikut amanat terakhir kembarnya tuhh hingga terpaksa kalah dengn prinsip senditi yg alergik Benz a.k.a Aie..ape ape pon..fullmark buat Hlovate krn berjaya mengarang kisah cinta antara benci nihh... XD

about LOve nihh..nmpaknya makin ramai dah mabuk... eh, hensemlaa mamat tu?! eh, aku suka gila perwatakan dia?! sengal!!

sampai skang aku tak tau npe sume jadi mcm tu..mcm g uni nihh tuk cari spouse jerk... hmmm, aku?? aku still aku seorg fizah yg ego+pemalas... tapi lbeh molek sket dr che addin bertocang dua dengan Hemo-Hemo..hikhikhik




Sunday, 7 August 2011

RAMADHAN PERTAMA


Inilah Ramadan pertama aku jauh dari emak bahkan inilah kali pertama aku tinggal di hostel,jauh pulak tue...ketika di rumah dulu, pasti hidangan sahur kami nasi dan beraneka jenis lauk namun sekarang hanya roti dan peanut butter yg menjadi pembuka selera dia pagi hari..

Bercerita pula soal bazaar ramadan.. Dulu, jarang2 sekali aku menapak ke bazaar sebab selalunya abg yg pergi membeli...Sekarang nihh, lauk kiri kanan, tiap2 hari kena keluar membeli.. Aku kena pandai survey makanan supaya tak menbazir..beli ikut keperluan bukan ikut nafsu..

Kelmarin adalah minggu pertama aku berbukan puasa bersama akak dan keluarganya. Pagi tu, aku rasa sgt berlainan..ye laa lama tak makan atas meja dengan lauk-pauk yg mencuri deria bauku..Pagi tuh, aku makan dengan berseleranya..Aku nihh bukanlah demand sgt nk makan mknan first class, cukupla sekadar telur goreng dengan kicap jadi santap..(aku sentap kasi licin!)

Semalam, hmm... penatnya tak terkata.. ye la dari tengah hari keluar ke Tesco shopping barang-barap sampai jam 4..lepas tuh gegas solat asar dan dlm pukul 6:15 smpai kat teminal KTM (ketetapi Tanah melayu).. sedih rasanya, ingatkan ada laa org nk hantarkan last2 terpaksa naik ktm je.. tunggu punya laa lama dgn perasaan takut nk balik sorang petang-petang.. dlm 6:45 baru ada KTM....Untuk hilangkan cuak, aku dengan muka manisku ini bertegur sapa dengan seorang akk bertudung labuh dlm ktm tu.. Allah itu maha pengayang..tak sangka akak tuh pon belajar di tempat yang sama dan tinggal di block yg sama.. aku pon mintaklaa nk tumpang sekali naik teksi.. tambang lebeh murah klu sama destinasi..maka aku pon tak bersendirian laa...

Terpaksa aku bukak puasa dengan air sejuk je dulu sementara nk sampai.. tetiba feeling aku nihh kat perantauan negara asing pulak selepas jauh perjalanan pengembaraan di bulan Ramadan..Hehehe

Moral value: kena yakin Allah itu bersama kita dan jangan susahkan org len..huhuu




Friday, 5 August 2011

sekadar perkongsian...Usia bukan faktor kita GAGAL!

Kisah ini bukan laa nak mengaibkan sesiapa...bukan jugak berniat memerli..Akan tetapi diharapkan dapat menjadi pemangkin semangat anak remaja bahawa ilmu tak terletak pada usia..

"Bak kata pepatah marab, Ilmu itu seluas lautan pada manfaatnya"

Awal perkenalan aku 'denganya' adalah ketika orentasi... Pernah satu ketika seorang teman rapatku ketika orentasi mengajaknya bergambar bersama. Orangnya tinggi, kulitnya putih...tak jauh beza dengan peranakan mixture arab. Disitulaa aku mula mengenal hati budinya~


Selesai orentasi, kami bergegas ke destinasi yg sememangnya akan menjadi tempat tinggal kami... Tak sangka pula, dia juga ditakdirkan menjadi saudara dormmate aku dan rakan-rakan yang lain.. setelah beberapa minggu, barulaa aku tahu usianya agak matang dari aku dan lain-lain.. Usianya itu sepatutnya sudah berumah tangga dan mempunyai  anak.. Namun, dia lebeh memilih utk meneruskan pengajian ke peringkat yg lebeh tinggi iaitu universiti..Sejak itu, baru aku sedar, kita sebenarnya tak perlu malu menuntut ilmu, biar usia kita berapapun..kita masih boleh mencari harta paling bernilai dalam dunia yg boleh menjadi manfaat di akhirat kelak..


Sama jugalaa denga peristiwa yg baru terjadi tadi.. malunya hanya Allah je laa yg tau.. lebeh- lebeh lagi dengan ahli keluarga sendiri.. aku tau, "story" sampai bila2 takkan dilupakan.. org pasti akn gelakkan aku, mainkan aku..aku juga mungkin akn menangis atas penyesalan sediri.. tapi, bila difikirkan balik.. tak perlu malu sebenarnya.. Ini mungkin satu 'sign' aku perlu pertingkatkan ilmu agama dan keyakinan!!

Monday, 1 August 2011

Ramadhan Kareem~~

Asslamualaikum...

wat niece yg tercayang..SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA! Insyaallah weekend nihh kita bukak posa sma2 yerr...(balik tau!)

Ok laa meh kita proseed kepada agenda sebenar..huhuu
ap yg lain time bulan puasa?! mestilah menahan diri dari makan dan minum dah dari perkara2 yg membatalkan puasa seperti.....(eh, mcm skema PAFA lak!) Anyway.. thn nihh bertambah la usia ak..Ak bersyukur kerana masih diberi kesempatan berpuasa hari petama dan hingga ke akhir ats kehendak-Nya..Insyaallah~ kita hnya mmpu merancang, Allah yg menentukan..
Puasa bru sehari, bilik dah bergema dengn dendangan LAGU RAYA..hahahaha..

mood sedeh dipagi sahur mulanya..maklumlaaa nihh laa first time bersahur makan rotii ngn peanut butter( klu tak mkn nasik ngn fevret telur goreng) hukhuk..wahhh, member da promote tnya nk makan ap bukak posa...hehe..:kawan, meh sini ak bg list!!" haha...agak2 laa kaannn ad tak yerk murtabak kat negeri nihh??? don't judge the book by it's cover... jom kita tinjau bazaar ptg nihhh...hehe(awas, jgn membazir!)


sebelum ak nk undur diri uturn ke FB..meh layan pict ak snap time muslimin pakat nk g semayang JUMAAT..masyaallah,,rmai..klu laa tiap2 hari mcm gni kan bgus...



 





moga kita tak berada dikalangn org2 yg dikenal sbg "ahli sunnat wal jumaat"= org yg solat time hari raya dan jumaat...renung2kan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...