Monday, 25 April 2011

pengalaman interview PKLSPM...

for the first time in my life..huhuu...(will not be the last)..

Seawal 6.30..ak ngn abg bertolak..pejalanan jauh, ambik masa 2 jam setengah...feeling rasa mcm hari petama nak SPM...abg2 pulak sibuk dok tnya tau ke nk jwb camne?? adoii..org dah nerves ditambah lgi ngn cuaca pgi...jdi ngntok...haha

skip trus sesampainye ak d IPG..lama menunggu,jam pon dah mnunjukkan jam 11.40...ingtkan lambat lgi, ak pon trus g sambung borak ngn kwan yg dah sudah di interview...dah kering tekak, ak pon kembali ke ruang menunggu...pangggg!!! mne suma org????! rupanya ak ketinggalan, suma dah naik..apa lagi, aku trus laa memecut larian 140km/jam ..huhuu..Sempat jugak akhirnya ak kejar kwn dan beriringn ke ruang m'daftar...hah hah.. test petama adalah nk mguji IQ ak.. ada 135 soaln (INSAK) jawab dalam 30 minit... sekali lgi ak memecut m'jwb soalan yg nmpak cam sama tue...hu! siap 10 minit awl....aik, biar betikk..ak bce ke soalan2 td..ke ad yg tinggal kosong?...tak puas hati, ak pon check semula..betul laa ak jwb suma..plek2

test yg kedua, yg ni ak suka..wat pebincangan..kekadang ad gak kami jdikan medan perdebatan..hihiii..ad diberikan tajuk,so, ak just perkembangkan lgi dgn idea2 kami..oh,maksud kami tuh ada 5 org dlm kumpulan..pda permulaan suma malu2 jerp..3 pempuan vs dua lelaki..hehe..ceh, mcm tunjuk teror pulak ak nihh..huhuuu


utk tesk ketiga...pleknya mcm mana ak boleh jadi yg petama masuk?? aku salah ke?? tp b4 rehat cikgua ada ckp ak dlu...ah,lantak lah! interview individu..yg nihh mmg uji minda btoi ak msa nihh..len sungguh dgn kwn2 yg sebelah pagi..padahal cikgu sma...soalannya..knapa kat resume ak tuh mnyatakn ak nak jadi guru sbb terpengaruh dgn keluarga??? ak just jawablah dgn jujur, "latar belakang keluarga sy adalah..hampir suma bekerja sbg guru..maka agak mustahil laa sy tak tepengaruh.."..pas tu dia tnya lgi..knapa minat sgt nak jdi guru, nak jadi guru agama atau guru akademik??? " pilihan utama sy adalah guru agama, bagaimanapun sy tetap m'cuba nsib utk m'jdi guru akademik..asalkan sy m'jadi guru..saya tak kisah..." lebih kurang tu laa ak jwb..hah, soaln killer.."taukah falsafah pendidikan??". Yg ini ak agak kelam kabut sket nak susun ayat..tp lastnya tetap beterabor kata2 yg tak kemas dan ada yg rongak...hahaha..eh, belom tamat di situ...soalan bab agama pulak...ust yg kedua pulak tnya," dalam puasa, ape puasa sunat dilakukan"...ak tak prepare tuk soalan mcm nih..jdinya ak jawablah ayt yg paling panjang dan tunjang." puasa hari isnin dan khamis"..haahah..NO nO No..da lgii...solan last, " selepas ramadhan, ada puasa yg sunat dilakukan..apakah itu?".. ringkat dan padat, " puasa aenam"...Alhamdulillah..tak sangka, tnpa ulangkaji pon boleh jwb soalan nihh...haha ( soalan taraf sek rendah,mmg lahhh) ingatkan kne jawab billughah wa syar'aan. :P   ..jiwa yg kusut sejak pgi akhirnya kembali tenang...

tak boleh tunggu lama..ak pon segera berangkat balik...sempat agy snggah kFc kuala lipis..makan time!

*** hari isnin, mcm besa, ak pasti wat kje pedooh..kalut n cuai..hmm..(bpe kali maluuu)


tips:
- pakaian kemas dan sesuai dgn profesion..
- lengkap bawa borang dan sebagainya.
- yakin
- jgn gopoh atau kalut..cam ak..heheee



ok lah..spa yg bca entry nihh..harap adalah sikit tips2 yg beguna utk u all..Insyaallah....
Moga ap yg dah ak curahkan  msa interview m'dapt keredhaan dr ilahi dan beri jalan utkku....ak hanya merancang, allah Maha menentukan...amin

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...