Thursday, 28 April 2011

chocolate tak bikin gemok!arghhh,,, spe cakap coklat boleh wat org gemok!... org gemok sbb faktor len laa bukan pasal mkn coklat..huh! panas hati btoi bile ade org kutuk fevret ak ( chocolate )...aku tiap-tiap hari santapan mkn tghhari aku adalh coklat..tak gemok pon..??! malah coklat sbenanya bikin aku happy lahh, bikin aku tak rasa kesunyian...klu ada yg tak puas hati nak gak ckp coklat bikin gemok, it's depend, but trust, mkanan lain yg kita makan n hadam tu laa sbenanya punca n mybe faktor len, genetik ke misalnya...klu makan melampo tuhh mmg laa..  mmg laa invite penyakit, silap2 gigi pon boleh rongak...but, klu makan sekadar utk merasa, mkn sket2, tu tak jadi masalahh...."makan sebelom lapar, berhenti sebelom kenyang".. kita ada sunnah yg m'jd ikutan..so, just follow the rules..InyaAllah...


dah taknak bebel2 panjang.. amik nih bukti yg terang lagi besuluh tok spe2 yg anti choc tu..jgn takot gemokk klau mkn choc..itu salah! okeyy :)


 ii.         KANDUNGAN COKLAT

Coklat sebagai makanan berkhasiat :
Coklat adalah produk koko yang mempunyai khasiat sebenar dan kandungan nutrien dalam coklat merupakan makanan yang seimbang.
Kandungan Coklat kosong Coklat susu
Tenaga 511 kcal 514 kcal
Lemak 32.3 g 29.0 g
Protein 4.1 g 8.1 g
Karbohidrat 51.9 g 56.1 g
Zat Besi 2.3 mg 0.8 mg
Kalsium 29.0 mg 233.0 mg
Tiamin 0.04 mg 0.09 mg
Riboflavin 0.02 mg 0.3 mg
Niasin 0.4 mg 0.4 mg
Vitamin A 22.0 mg 84.0

iii.        KELEBIHAN COKLAT

Memang tidak dapat dinafikan lagi bahawa coklat merupakan makanan, minuman dan snek yang popular di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa. Walau bagaimanapun, coklat dianggap sebagai makanan junk dan tidak berkalori, enak tetapi tidak berkhasiat. Tetapi pada hakikatnya adalah sebaliknya. Yang nyatanya, coklat adalah makanan yang penuh khasiat dan berupaya menyumbang kepada keperluan pemakanan secara positif. Sebagai contoh, kandungan zat di dalam coklat susu berbanding coklat putih.
Coklat adalah satu hadiah yang istimewa untuk diri sendiri. Ia juga satu hidangan yang diketengahkan untuk pelbagai majlis keraian baik sambutan hari jadi mahupun majlis perkahwinan. Coklat umpama membawa mesej yang berkata, ‘Terima kasih’, ‘Saya cintakan kamu’ dan ‘Ia khas untuk diri saya’. Makan coklat adalah satu langkah memanjakan diri. Sungguhpun bagi sesetengah individu coklat memberikan ketenangan dan menggembirakan kita, ia harus diambil secara sederhana.

Antara kelebihan coklat yang dikenalpasti:
a)         Membantu meningkatkan memori dan hafalan
b)         Membantu menguatkan hafalan
c)         Membantu menajamkan mata dan minda
d)         Membantu memulihkan keletihan saraf
e)         Membantu menguatkan daya ingatan
f)          Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular
g)         Mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung
h)        Meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan
i)          Melambatkan proses penuaan


(sumber: http://coklatkismisdoa.com/?page_id=13)
and from now on, be proud to be a CHOCOLATE ADDICT !!! hahaha

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...